Mellan fem till tio år – så lång tid kan det ta att få ett ödehus beboeligt. Det gäller att ha gott om fritid att lägga på sitt drömprojekt, råder byggnadsvårdare Robert Danielsson, som även titulerar sig "ödehusdetektiv".
Han har sett många ödehusprojekt genomföras – inte minst via "Landsbygdsdröm", ett projekt som han och några andra driver med målet "hitta, rädda och förmedla tomma hus." Danielsson står även bakom gruppen ”Jag räddade ett ödehus” på Facebook som samlar 26 000 medlemmar.
Många letar efter just förfallna objekt, berättar han.
– Just nu har jag lite drygt 4 000 personer som vill flytta ut på landsbygden.
Övergivna – eller åtminstone obebodda hus finns det gott om. Hur många är det ingen som vet, även om flera av landets kommuner just nu försöker ta reda på det via inventeringar.
I jordbruksbygd
Det typiska ödehuset är från 1850-talet och står i en jordbruksbygd. Ett bortglömt äldre hus av äldre snitt som äldre generationer kanske inte vurmar för, enligt Robert Danielsson.
– Så kommer en 25-årig tjej och säger att "restaurera det här kan jag göra", säger han och fortsätter:
– För mig är det här större än en grön våg.
Hur ska man då tänka för att faktiskt lyckas med ett ödehus? Det viktigaste är att ha ordentligt med tid, lyder Danielssons råd.
– Jag tycker man ska tänka på det här som en större tidsinvestering. Man måste vara i en fas i livet där man har den tid som behövs.
En annan sak att ta med i beräkningen är svårigheten att hitta hantverkare som behärskar tidstypisk renovering.
– Man kommer behöva göra arbete själv och vara beredd på att lära sig själv. Du kan ofta bara ta hjälp med vissa saker.
Tid och pengar
Ekonomin är viktig att ta med i beräkningen innan man slår till. Det kan vara svårt att få lån för den här typen av hus. Dessutom är det smart att återanvända gammalt byggnadsmaterial, i den mån det går. Låt plånboken styra, och ta saker i etapper. Allt kanske inte kan bli färdigt samtidigt, påpekar Danielsson.
– Det innebär att man kanske måste välja mellan att huset ska vara varmt eller om man ska ha toalett.
Det kanske viktigast av allt är att inse hur mycket som är möjligt. Det går att lyckas – om man vill.
– Folk går faktiskt i land med det!