Coronaeffekt i simhallar och bibliotek

I princip kan kommunerna stänga all verksamhet som är frivilligt för dem att erbjuda – simhallar, fritidsgårdar, museer och annat. Men med biblioteken är det lite mer komplicerat.

Göteborgs stadsbibliotek är ett av de bibliotek som har stängt i landet. Arkivbild.

Göteborgs stadsbibliotek är ett av de bibliotek som har stängt i landet. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Sverige2020-11-18 20:05

I Folkhälsomyndighetens (FHM) allmänna råd till regioner som fått skärpta restriktioner finns en punkt om att avstå från inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

En del av detta är kommunal verksamhet och landets kommuner har gjort olika tolkningar av vad uppmaningen får för konsekvenser för dem.

– Vi tyckte att det var ologiskt att FHM uppmanade medborgarna att de ska hålla sig ifrån biblioteken, men att vi skulle hålla dem öppna. Vi tyckte att den logiska konsekvensen av deras rekommendationer var att vi stängde, säger Norrköpings kommundirektör Martin Andreae.

Vill hålla öppet

Norrköping stängde inte bara biblioteken, utan även simhallar och stadens två museer. Och hyresgästerna i idrottshallar ombads att sluta med verksamhet för alla över 15 år.

Däremot håller fritidsgårdarna fortfarande öppet.

I Mora bestämde kommunen så sent som förra veckan att hålla simhallen öppen. Men nu stängs den för allmänheten, liksom ishallen och andra idrottshallar. Fortfarande finns möjlighet för barn att träna.

– Grundinställningen har varit att vi försöker så långt som möjligt att ställa om, anpassa och inte ställa in om det inte absolut visar sig att det krävs, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

När det gäller biblioteket har verksamheten begränsats, men det är fortfarande öppet.

För Moras del påverkar de skärpta lokala restriktionerna besluten om stängning, men också regeringens nya signaler om att åtta personer ska vara normen när människor samlas.

Kulturskolan kan stänga

Rent juridiskt gäller att kommuner inte kan stänga obligatorisk verksamhet, som socialtjänst eller särskilda boenden för äldre. Däremot kan all frivillig verksamhet, från kulturskolor till simhallar och fritidsgårdar slå igen.

Biblioteken hamnar i en specialkategori. Enligt bibliotekslagen måste kommuner tillhandahålla bibliotek, men det finns inga bestämmelser om hur mycket de behöver hålla öppet.

– Bedömningen vi gör är att det nog blir svårt att stänga igen alla bibliotek helt och hållet under en längre tid, säger Johan Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Många frågor

Just nu gör SKR en rättsutredning om saken och nästa vecka kommer organisationen lägga ut information till kommunerna.

För frågorna är många. När SKR i förra veckan höll ett extrainsatt webbseminarium för kultur- och idrottsförvaltningar deltog omkring 300 personer, trots att inbjudan kom med bara två dagars varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!