Tunga namn i gästlistan på Malmöforum

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Israels president Isaac Herzog är på plats i Malmö nästa vecka för att delta i den internationella konferensen för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Samhälle2021-10-06 16:35

Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder har bjudits in till Malmöforum den 13 oktober, liksom representanter för de stora sociala medieplattformarna, Facebook, Twitter, Google och Tiktok.

Deltagarlistan är inte helt klar och Karin Wallensten, statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven (S), flaggar för att förändringar kan ske med kort varsel.

– Vi jobbar kontinuerligt med den, säger hon.

Men det som står klart är att exempelvis Finlands och Rumäniens presidenter kommer att vara på plats, liksom Europeiska rådets ordförande, Lettlands och Litauens presidenter samt ett antal premiärministrar, däribland den estniska och ukrainska, berättar hon vid en pressbriefing.

Statsministerns initiativ

Statsminister Stefan Löfven har tagit initiativ till konferensen, som egentligen var tänkt att hållas redan förra året, men fick skjutas upp på grund av pandemin.

Målet med konferensen är inte en gemensam deklaration, utan att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

– Dessa kommer sedan att följas upp. Arbetet kommer att påbörjas 2022 då Sverige tar över ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Fyra teman

Forumet kommer att behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Regeringen har redan tidigare presenterat Sveriges åtaganden, som bland annat omfattar ett nytt museum om Förintelsen, mer resurser till arbete mot antisemitism och andra former av rasism inom skolan, utökning av polisens arbete mot hatbrott och att främja judiskt liv och stärka arbetet för romsk inkludering.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!