Raseri över julmat till fångar: "En skam"

"Vidrigt", "ett slag i ansiktet på alla brottsoffer", "en skam". När Halls anstaltschef Johan Molinder publicerade jul- och nyårsmenyn för de intagna på X lät reaktionerna inte vänta på sig. Själv tar han ilskan med ro.
–Jag förväntade mig att folk skulle reagera.

De intagna på anstalten Hall utanför Södertälje bjöds bland annat på julskinka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

De intagna på anstalten Hall utanför Södertälje bjöds bland annat på julskinka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2024-01-06 09:13

"Vatten och bröd finns alltid men för intagna på Hall som föredrar annat ser jul- och nyårsmenyn ut så här. Ingen möjlighet att boka bord, inga fyrverkerier och Kriminalvården står för bevakningen".

Inlägget som Johan Molinder, chef på klass 1-anstalten Hall utanför Södertälje, publicerade på plattformen X två dagar före julafton väckte snabbt glada tillrop, men även mycket ilska.

På julmenyn kunde man läsa att de intagna bland annat bjöds på två sorters sill, gravad lax med hovmästarsås, julskinka, rostbiff, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Där fanns även julvört, knäckebröd, pepparkaka och brieost.

Till nyår var det stek med gräddsås, vinbärsgelé och potatis på menyn.

"Varför ska dessa ofta hårt kriminella få bättre mat än våra äldre/hemlösa/skolbarn och fattiga svenskar? Man blir illamående", löd ett av svaren på inlägget, som efterföljdes av ett stort antal av liknande karaktär.

Halv miljon visningar

Johan Molinder som länge varit ett ansikte utåt för Kriminalvården på sociala medier blev inte förvånad över att det kom reaktioner, även om han inte hade sett det på den nivån tidigare.

– Jag vet sedan tidigare att Kriminalvårdens verksamhet väcker intresse. Och en halv miljon visningar på X säger ju en del om det intresset. Sedan vet jag ju att inlägget har fått spridning utomlands också, bland annat i Iran. Det har även publicerats i grupper på Facebook där debatten har levt vidare, säger han.

Syftet med inlägget var, som så många gånger förr, att informera om verksamheten, säger han.

– Många har uppfattningar om Kriminalvården, det möts vi av ganska ofta, för att inte säga väldigt ofta. Jag tycker att det är viktigt att berätta om vad vi gör bakom murarna.

2023 års jul- och nyårsmeny skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år, och ligger inom ramen för myndighetens ordinarie matbudget på 50–70 kronor per intagen, som ska räcka till tre mål mat om dagen.

Tvådelat uppdrag

Angående ilskan påminner Johan Molinder om att Kriminalvårdens uppdrag är tvådelat: dels ska straff verkställas, dels ska intagna få hjälp att återanpassas till ett liv utan kriminalitet.

– Att erbjuda enklare julmat är ju en del i det arbetet, säger Molinder, som tycker det är olyckligt när människor ställer grupper mot varandra.

– Jag tar ju ansvar för hur man organiserar det här på Hall med de intagna. Hur man gör exempelvis i kommunerna, den frågan ligger inte hos mig, säger han.

Ändå förstår han att människor kan provoceras, särskilt när många har det tufft ekonomiskt. Men det är viktigt att hålla två tankar i huvudet, menar han.

– Att verkställa ett livstidsstraff kostar skattebetalarna ungefär 20–25 miljoner kronor, bara för Kriminalvårdens del. Därför tror och hoppas jag att det ligger i allas intresse att Kriminalvården ska lyckas med sitt uppdrag.

Samtidigt konstaterar han att debatten kring myndigheten är mer polariserad i dag, och att det offentliga samtalet kring frågor som rör Kriminalvården blivit tuffare.

– Debatten är hårdare i dag. Men då är det ännu viktigare också att vi som företräder myndigheten berättar vad vi gör, säger Johan Molinder.

Fakta: Anstalten Hall

Hall är ett fängelse med säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter i Sverige. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda internerna.

Anstalten ligger fem kilometer utanför Södertälje och har anor från 1875, då anläggningen var ett hem för "vanartiga" pojkar. Hall blev fängelse 1940 och har sedan dess byggts ut i omgångar och också renoverats.

Hall har i dag drygt 210 platser för intagna.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!