Polisen larmar: Kriminella driver HVB-hem

Flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet, enligt en kartläggning av Sis- och HVB-hem som polisen genomfört under 2023. I rapporten framgår även att gängmedlemmar anställs på hemmen.

"Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB", säger Peter Allheim på Noa. Arkivbild.

"Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB", säger Peter Allheim på Noa. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Samhälle2024-08-26 21:42

"Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB", säger Peter Allheim, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en tidigare sekretessbelagd underrättelserapport från Polismyndigheten där Sis- och HVB-hem i Sverige har granskats.

Mellan januari och november förra året gjorde polisen en genomlysning av landets Sis- och HVB-hem. Totalt kom 2 865 rymningar och avvikelser till polisens kännedom. I samband med detta framkom det också att ett flertal HVB-hem drivs av organiserad brottslighet och bemannas av personer från kriminella nätverk.

"Det finns många riktiga hjältar inom kommunerna och HVB-hem som gör ett helt fantastiskt arbete. Men polisen har ett samhällsansvar att informera om den ibland obefintliga prövningen av personalen som anställs, samt bristerna i exempelvis kontrollsystem och tillsyn", säger Peter Allheim.

Fakta: Sis- och HVB-hem

HVB-hem (hem för vård eller boende) är en institution inom socialtjänsten som tar emot unga personer för vård eller behandling. Många HVB-hem drivs i privat regi.

Sis-hem är ungdomshem som drivs av den statliga myndigheten Statens institutionsstyrelse där det bedrivs individuellt anpassad tvångsvård och sluten ungdomsvård.

Majoriteten av de intagna på hemmen är barn och unga som omhändertagits enligt LVU (lagen om vård av unga) för exempelvis missbruk. En mindre andel är omhändertagna enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård) efter att ha dömts för brott.

Även vuxna missbrukare kan få vård på särskilda LVM-hem i regi av Sis enligt lagen om vård av missbrukare.

Källor: Statens institutionsstyrelse, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!