Turkietkännare: Regeringen måste vara tydlig

Regeringen måste lägga korten på bordet. Det anser Turkietkännaren Michael Sahlin efter beslutet att utlämna en dömd turkisk man till Turkiet.
–Det är viktigt att regeringen visar att detta är något vi kan stå för, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill inom ramen för Natouppgörelsen att flera personer utlämnas från Sverige. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill inom ramen för Natouppgörelsen att flera personer utlämnas från Sverige. Arkivbild.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Politik2022-08-11 16:15

Mannen finns enligt turkiska medier på listan över personer som president Erdogan och Turkiet vill ha utlämnade från Sverige inom ramen för Natoöverenskommelsen.

Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) rör det sig om "ett vanligt rutinärende".

Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet och i dag verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri, vill inte spekulera i om utlämningen är direkt kopplad till Natofrågan. Men han vill nu se tydlighet från regeringen.

– Det är väldigt viktigt för regeringens och Sveriges trovärdighet att vi i det här fallet kan göra det trovärdigt att vi inte tummar på våra principer, att vi skulle ha gjort det här ändå. Regeringen måste kunna visa det, säger han.

Det gäller inte bara mot den svenska opinionen, utan också för hur Sverige ska framstå i EU och i Nato, enligt Michael Sahlin.

– Ingen imponeras av Sverige om vi gör eftergifter som verkar vara direkta avsteg från våra grundläggande värderingar.

– Jag kritiserar inte det här fallet, men påtalar hur viktigt det är att regeringen visar att detta är något vi kan stå för. Är det inte det, är det till skada för vår trovärdighet i den grundläggande värderingsfrågan också utanför Sverige.

Dömd för bedrägeri

Den turkiske mannen har suttit frihetsberövad i Sverige i väntan på beslut om utlämnande sedan i december 2021, sex månader innan det blev känt att Sverige skulle ansöka om Natomedlemskap.

Av svenska domstolshandlingar framgår att han är dömd flera gånger för bedrägeri till fängelse i Turkiet.

Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, påpekar att det hela onekligen sker mot bakgrund av Sveriges och Finlands Natoförhandlingar med Turkiet.

– I det ljuset ligger det nära till hands att tolka just det här individuella beslutet som ett sätt att blidka Turkiet. Men samtidigt är det här en person som häktades i december och Högsta domstolen har, vad jag förstår, granskat ärendet och sett att det inte föreligger några hinder mot utlämning. Så jag tycker att det är svårt att utifrån dra några skarpa slutsatser om att detta skulle vara ett politiserat ärende, säger han.

Period av realpolitik

Samtidigt är just utlämningar ett av de verktyg regeringen har för att blidka Turkiet, säger Paul Levin.

– På så sätt ligger det i linje med vad man kan vänta sig.

Han lyfter även fram att det är nya tider för Sverige.

– Det är en period där realpolitik spelar en för svenskar ny roll. Regeringen har att ta hänsyn till vad de bedömer ligger i nationens säkerhet, och då hamnar olika mål och värderingar mot varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!