Sverige hyr sedan 2006 ut 14 Gripen-flyg till det ungerska flygvapnet.
– Sverige har lite av ett påtryckningsmedel här och skulle snarare kunna ställa till det för Ungern än tvärtom, säger Anders Blomqvist, forskare vid Uppsala universitet och lektor vid Högskolan i Dalarna.
– Genom att Ungern leasar Jas-planen så skulle den svenska regeringen kunna säga att vi behöver dem för att Ukraina ska få dem i kriget just nu. Det skulle vara en symbolisk näsbränna för Orbán, fortsätter han.
Nämns av statsråd
När utrikesminister Tobias Billström (M) efter en lång debatt i riksdagen kom ut för att möta pressen i tisdags nämnde han just Sveriges leasing-avtal med Ungern.
– Det finns många saker som Sverige har gemensamt med Ungern. Till exempel de 180 företagen som är aktiva i Ungern från svensk sida och naturligtvis det militära samarbetet med Gripen som har många år på nacken och som är en viktig fråga, sade Billström.
När statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagen svarade på ett brev som Ungerns premiärminister Viktor Orbán skickat tog han också upp ämnet: "Det finns, som du nämner, flera frågor av gemensamt intresse – bilateralt, vårt samarbete gällande Gripen-stridsflyget", skrev statsministern.
Trycket från andra länder
Så samtidigt som Ungerns regering skramlar och vill att Kristersson ska komma till Budapest för att förbättra ländernas relationer – och därefter möjligen säga ja till Sveriges Natoansökan – så har Sverige ett eget vapen att ta till, säger Anders Blomqvist.
Han tror dock inte att regeringen skulle våga använda stridsflygen som påtryckning.
– Just nu känns det mer som att Billström och Kristersson har intagit positionen av att de förväntar sig att andra ska gå in och Ungern får känna trycket.