Orsaken är den ungerske premiärministern Viktor Orbáns "fredsresor" till Moskva och Peking.
"Samtidigt som ukrainare ligger i skyttegravar för att försvara sitt lands frihet, så använder premiärminister Orbán det ungerska EU-ordförandeskapet till att legitimera Vladimir Putins krig i Ukraina genom att besöka bland annat Moskva. Det är mycket allvarligt och oacceptabelt", uppger S-ledaren Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till TT.
"Jag förväntar mig att Ulf Kristersson nu gör vad han kan för att EU ser över möjligheten att avbryta Ungerns ordförandeskap."
Den svenska regeringen meddelade under torsdagen att inga ministrar åker till Budapest på informella möten under det ungerska ordförandeskapet. I stället skickar Sverige tjänstemän.
Detta som ett svar på premiärminister Viktor Orbáns "fredsresor" till Moskva och Peking nyligen.
Inga ministrar
Regeringens reaktion är bra – men statsminister Ulf Kristersson (M) måste gå längre, enligt Socialdemokraterna. Det räcker inte med att bojkotta de informella mötena i Budapest, utan även de formella i Bryssel, anser partiets EU-politiska talesperson Matilda Ernkrans.
– Jag tycker att det är självklart att Sverige inte ska skicka några ministrar till kommande rådsmöten. Jag vill se en sådan kraftfull markering från statsministern, säger hon till TT.
– Inga svenska ministrar på ministerråd. Punkt.
Ungern leder i egenskap av ordförandeland både formella rådsmöten i Bryssel och informella möten i Budapest från den 1 juli fram till årsskiftet. På dessa företräds EU-länderna ibland av ministrar, men juli är annars en månad då många ersätts av just tjänstemän.
"Borde titta på det"
Inom den liberala gruppen i EU-parlamentet, Renew, kommer krav på att helt frånta Ungern ordförandeskapet.
– Jag tycker att man borde titta på det också, säger Ernkrans men konstaterar att det inte är en fråga för parlamentet.
Kristersson har gått ut hårt och sagt att Orbán kidnappar EU-ordförandeskapet i ministerrådet och använder det för egen vinning, inte för att representera EU.
Samtidigt har andra länders S-regeringar i EU fortsatt att skicka ministrar till de informella mötena, däribland Malta och Spanien som deltog senast under ett miljöministermöte på torsdagen.