S kräver svar från regeringen efter hissolyckan

Socialdemokraterna vill veta hur regeringen tänker agera efter den dödliga hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg. –Den här frågan måste upp på dagordningen, säger Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson för S.

Teresa Carvalho, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Teresa Carvalho, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-12-12 15:21

Fem personer dog när hissen kraschade i måndags. Hittills i år har 52 personer omkommit på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket.

– Nu står det klart att 2023 blir ett nattsvart år när det kommer till dödsolyckor på arbetsplatsen. Det är heller inte någon slump att de flesta olyckor verkar ske i branscher som är väldigt hårt ansatta av arbetslivskriminalitet, där arbetsmiljöarbetet brister, säger Teresa Carvalho och kallar olyckan "en fullkomlig tragedi".

"Måste agera"

Carvalho, som är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, vill att arbetsmarknadsministern nu kommer till utskottet.

– Regeringen måste agera. Jag vill att ministern redogör för vad regeringen tänker göra för att 2024 inte ska bli ett ännu värre rekordår än vad 2023 har blivit.

Hon pekar på socialdemokratiska förslag om utökade resurser till Arbetsmiljöverket, utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud och utökad möjlighet att ta ut sanktionsavgifter för företag som missköter sig.

– Det är sådant som regeringen hittills har sagt nej till, men kanske är man redo att tänka om nu när vi summerar 2023, säger Carvalho.

"En stor sorg"

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) säger att han reagerar med "bestörtning" på dödsolyckan.

– Det är en stor sorg för de människor som dött och deras familjer. Nu är det viktigt att myndigheterna som har ansvar att utreda det här undersöker hur det kunde hända, trots att vi har en av de kanske tuffaste och tydligaste regleringarna för arbetsmiljön i världen, säger han.

Är du beredd att vidta åtgärder?

– Visar det sig att det är några brister i lagstiftningen om hur byggarbetsplatser av större karaktär är organiserade ska vi självklart titta på det, säger Pehrson.

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) betonar att det är viktigt med en ordentlig utredning för att "kunna undvika att liknande saker händer igen".

– Just byggbranschen är en bransch där, sett till statistiken i arbetslivet, vi ser störst andel döda och skadade. Det gör ju såklart att vi behöver titta extra noga på branschen och alla entreprenörsled och hur arbetet är organiserat. För att se om det finns saker att göra för att uppnå den nollvisionen regeringen arbetar efter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!