I juni 2023 tillsatte regeringen grundlagskommittén, som fick en rad tunga frågor på sitt bord – flera av dem från Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Till exempel har ledamöterna utrett om medborgarskap ska kunna återkallas för personer med dubbelt medborgarskap. I dag är det inte möjligt.
På onsdag presenterar kommittén sitt betänkande, som TT har läst. Där föreslås att medborgarskap ska kunna tas tillbaka för personer med dubbelt medborgarskap som har lämnat oriktiga uppgifter, mutat eller hotat sig till medborgarskapet eller har gjort sig skyldiga till brott som allvarligt hotar rikets säkerhet, till exempel spioneri, eller som omfattas av Internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion.
Alla partier utom V och MP står bakom detta.
Vill gå längre
Men M, SD, KD och L hade velat gå längre och har lämnat in ett särskilt yttrande. De vill att även systemhotande brottslighet som allvarligt skadar Sveriges vitala intressen ska omfattas.
S motsätter sig detta, bland annat för att definitionen är rättsosäker och inget begrepp som används i svensk lagstiftning.
– Den skulle kunna appliceras på skattebrott, bokföringsbrott eller om man glömt ett hemligt dokument på en kursgård, säger Amalia Rud Stenlöf (S).
– Jag vill inte godtyckligt låta SD definiera vad vitala intressen är.
Även om Tidöpartierna har majoritet i riksdagen är det svårt att föreslå grundlagsändringar utan en bred majoritet. För att kunna ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två beslut och att det hålls ett riksdagsval däremellan.
Straffbart att vara med i gäng
Grundlagskommittén har också utrett om föreningsfriheten ska kunna begränsas för att bekämpa kriminella gäng, alltså om det ska vara straffbart att vara med i ett gäng. I dag kan föreningsfriheten bara begränsas i några få fall, till exempel om det handlar om en terrororganisation.
Nu föreslår kommittén att föreningsfriheten ska kunna inskränkas för sammanslutningar som ägnar sig åt allvarlig brottslighet för att uppnå ekonomisk eller annan otillbörlig vinning.
V och MP reserverar sig mot detta.
– I mer auktoritära stater har på senare år civilsamhällesorganisationer definierats som “kriminella”. Vi är oroliga för att en sådan utveckling skulle kunna ske även i Sverige och möjliggöra kriminalisering av exempelvis miljöorganisationer eller organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, säger Jan Riise (MP).
Ett annat förslag som alla partier står bakom är att rätten till abort föreslås skrivas in i grundlagen.