Flera migrantarbetare omkom i hissolyckan

Fyra dagar efter hissolyckan i Sundbyberg klarnar bilden över de omkomna. Enligt uppgifter från flera håll var minst tre av offren migrantarbetare. Samtidigt upprepar huvudentreprenören och hisstillverkaren att de inte gjort något fel.

Hisschaktet på översta våningen vid olycksplatsen i Ursvik i Sundbyberg där fem män omkom i en hissolycka.

Hisschaktet på översta våningen vid olycksplatsen i Ursvik i Sundbyberg där fem män omkom i en hissolycka.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Olyckor2023-12-14 14:14

I tisdags gick Sundsvalls tidning ut med att en man i 25-årsåldern från Sundsvalls kommun omkom i måndagens olycka när en hiss på en byggarbetsplats i Sundbyberg rasade 20 meter.

Bland de fem offren finns även en rysk medborgare i 50-årsåldern, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Vid lunchtid på torsdagen kommenterade huvudentreprenören på bygget, Andersson company, händelsen:

"I dagsläget har vi inga indikationer på brister i vårt arbete med arbetsmiljö och säkerhet", skriver de i ett pressmeddelande.

Andersson company upprepar att de omkomna var anställda via en underentreprenör och säger att de, trots flera tidigare anmälningar från Arbetsmiljöverket, inte är sämre "än andra företag" i byggbranschen när det kommer till säkerhet. Andersson company skriver också att ABC Bygghissar är företaget som skött service av hissen.

TT har utan framgång sökt ABC Bygghissar.

"Migrantarbetare"

Enligt fackförbundet SAC Syndikalisterna ska även två ukrainska byggarbetare ha dött i olyckan. På torsdagen har man även fått fram uppgifter om det femte offret, som man av hänsyn till anhöriga inte vill gå ut med ännu.

Emil Boss på fackförbundet Solidariska Byggare, som är en del av SAC Syndikalisterna och som riktar in sig mot migrantarbetare inom byggsektorn, säger till TT att man har haft kontakt med anhöriga till de två ukrainska offren.

– Det tycks återigen handla om migrantarbetare som av allt att döma har jobbat under informella förhållanden, säger Emil Boss.

"Bådar inte gott"

Han tycker att det är anmärkningsvärt att så lite information har kommit fram trots att det gått fyra dagar sedan olyckan.

– Det säger något, men det bådar inte gott, säger han.

P4 Stockholm har under torsdagen varit i kontakt med underentreprenören som har haft den ryske mannen och de två ukrainska medborgarna som anställda. Enligt mannen har han inte hört av de tre personerna sedan i måndags.

Till radion säger mannen att det känns "ofattbart och väldigt ledsamt".

Händelsen utreds som grovt arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död.

TT har kontaktat åklagaren i fallet och hisstillverkaren Alimak, som inte har velat kommentera den pågående utredningen. Alimak meddelade däremot under onsdagen att deras egna utredning pekar på att inget konstruktionsfel fanns på hissen utan att den sannolika olycksorsaken beror på installationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!