Vanligtvis brukar den 10 december betyda stor Nobelfest, men i år har Nobelstiftelsen fått skala ner förväntningarna. I år var det ett mindre arrangemang med bara 300 gäster, plus kungafamiljen, på plats
Årets pristagare i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi var inte på plats, överlämningarna av medaljer och diplom sker i deras respektive hemländer.
– Det är lite tråkigt med pandemin att vi inte kan ha vår sedvanliga utdelningsceremoni och efterföljande bankett, men det här är åtminstone något, säger Carl-Henrik Heldin, molekylärbiolog och styrelseordförande i Nobelstiftelsen, till TT.
Klockan 16.15 trädde kungafamiljen, till tonerna av Kungssången, in under illusionen av en bar kvällshimmel projicerad på Blå hallens tak i Stockholms stadshus. Därmed var ceremonin inledd.
Olika tal
Under kvällen varvades tal av Carl-Henrik Heldin och ledamöter från de olika Nobelprisutdelande institutionerna med videoinspelningar från prisutdelningarna.
– Det är klart att det hade varit roligt med pristagarna på plats, men givet omständigheterna var det inte möjligt och då tycker jag att man hade gjort det väldigt, väldigt fint, säger Andreas Norlén.
Utbildningsminister Anna Ekström beskriver ceremonin som väldigt annorlunda.
– Men jag tycker att Nobelstiftelsen verkligen lyckades med det de är så bra på, som vi ser i den vanliga ceremonin – nämligen att sätta vetenskapen i centrum och se till att den presenteras på ett sätt så att man häpnar. Det var väldigt fint och jag blev väldigt rörd, säger hon till TT.
Programmet sattes samman av regissören Linus Fellbom och Kungliga Filharmonikernas programchef Fredrik Andersson.
Beröring berörde
Fredagseftermiddagens ceremoni leddes av skådespelaren Lena Olin och huvudakt för kvällen var operasångerskan Anne Sofie von Otter.
Även jazzvokalisten Kiralina Salandy, dragspelaren Bengan Janson och trombonisten Karin Hammar framträdde.
Tillsammans med artisterna, under ledning av dirigent Cathrine Winnes, lät Kungliga Filharmonikerna musiken skölja över kungafamiljen och Nobelkommittén på första raden och vidare över publiken tills den slog i det oputsade röda kaklet bakom.
Musiken var magnifik, enligt Norlén.
– Jag är tagen, faktiskt, säger han och får medhåll av Ekström:
– Den var så himla fin.
Presentationen av priset i medicin/fysiologi lyfts fram som det mest minnesvärda. Det forskarna David Julius och Ardem Patapoutian har lyckats ta reda på är hur temperatur och tryck översätts till nervsignaler.
– Det var enastående häftigt att tänka på. Hur komplicerat att man känner smärta och hur man känner att en beröring är fin och härlig. Det var verkligen intressant, säger Anna Ekström.
Andreas Norlén lyfte även han fram samma presentation.
– Det är något som ligger väldigt nära och är lätt att ta till sig. Något vi använder varje stund, säger han.
Femte året
2021 var det femte året i fredstid, sedan priset instiftades 1901, då det inte hölls någon bankett. Tillställningen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare.
Liksom förra året var det coronapandemin som satte stopp för ett större firande, även om gästerna var fler i år.
En dryg timme efter att ceremonin inletts reste sig publiken för det sista numret: Sveriges nationalsång. Därefter satte kungafamiljen punkt för ceremoni genom att tåga ut över den glänsande kolmårdsmarmorn, via den röda mattan och ut i ett vinterkyligt Stockholm.