Polisens teori Àr att branden uppstod i samband med eldning. Statistik för villabrÀnder, frÄn Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB), visar att 30 procent av dem beror pÄ soteld.
Men Björn Björkman, expert pÄ eldstÀder vid Brandskyddsföreningen, sÀger att överhettning Àr ett större problem Àn soteld. Det beror pÄ att skorstenarna Àr byggda för att tÄla en soteld.
ââDet eldas rĂ€tt mycket nu nĂ€r det Ă€r kallt i hela landet och folk jobbar hemma. Men man ska inte elda mer Ă€n tvĂ„ till tre kilo ved per timme, sĂ€ger han.
Pausa eldningen
Björkman berÀttar att det finns 1,8 miljoner eldstÀder i Sverige och att riskerna att drabbas av överhettning Àr störst vid eldning i kaminer.
ââEn skorsten klarar 300â400 graders vĂ€rme, men vid eldning i kaminer kommer man lĂ€tt upp i 600â800 grader om man eldar mer Ă€n tre kilo ved i timmen, sĂ€ger Björkman.
Hans rÄd Àr lÄta eldstaden vila emellanÄt.
ââOm man eldat i fyra timmar bör man lĂ„ta eldstaden vila lika lĂ€nge, annars finns det risk för att temperaturen sticker ivĂ€g.
För att ha koll pÄ temperaturen vid eldning rekommenderar han anvÀndning av rökgastermometer.
ââAtt elda utan att ha koll pĂ„ temperaturen Ă€r som att köra pĂ„ motorvĂ€g utan hastighetsmĂ€tare. Ăven ur brĂ€nslesynpunkt har man ingen nytta av elda för mycket och lĂ€nge, sĂ€ger Björn Björkman.
Faran med överhettning Àr att det kan leda till att det börjar brinna i husets bjÀlklager.
Hantera askan
Det Àr ocksÄ viktigt att hantera askan pÄ rÀtt sÀtt, eftersom glöden kan hÄlla i sig flera dagar.
ââNĂ€r man askar ur ska askan lĂ€ggas i en plĂ„think eller en speciell askhink som ska stĂ€llas pĂ„ ett underlag som inte Ă€r brĂ€nnbart, absolut inte pĂ„ altanens trĂ€dĂ€ck.
Att följa rÄden Àr livsviktigt.
ââFĂ„r man en brand i en villa brukar det bli sĂ„ stora skador av rök och vatten att huset mĂ„ste rivas eller byggas om.