Elda smart – överhettning kan bli förödande

Myset framför kaminen kan snabbt förvandlas till en katastrof om eldstaden blir för hÄrt eldad och skorstenen överhettas. I början av veckan avled en tvÄÄrig flicka i en kraftig villabrand i GullspÄng.

MÄnga vill mysa framför kaminen nÀr temperaturen kryper nedÄt, men det gÀller att inte belasta eldstaden för hÄrt. Arkivbild.

MÄnga vill mysa framför kaminen nÀr temperaturen kryper nedÄt, men det gÀller att inte belasta eldstaden för hÄrt. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Miljö2021-02-13 20:21

Polisens teori Àr att branden uppstod i samband med eldning. Statistik för villabrÀnder, frÄn Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB), visar att 30 procent av dem beror pÄ soteld.

Men Björn Björkman, expert pÄ eldstÀder vid Brandskyddsföreningen, sÀger att överhettning Àr ett större problem Àn soteld. Det beror pÄ att skorstenarna Àr byggda för att tÄla en soteld.

– Det eldas rĂ€tt mycket nu nĂ€r det Ă€r kallt i hela landet och folk jobbar hemma. Men man ska inte elda mer Ă€n tvĂ„ till tre kilo ved per timme, sĂ€ger han.

Pausa eldningen

Björkman berÀttar att det finns 1,8 miljoner eldstÀder i Sverige och att riskerna att drabbas av överhettning Àr störst vid eldning i kaminer.

– En skorsten klarar 300–400 graders vĂ€rme, men vid eldning i kaminer kommer man lĂ€tt upp i 600–800 grader om man eldar mer Ă€n tre kilo ved i timmen, sĂ€ger Björkman.

Hans rÄd Àr lÄta eldstaden vila emellanÄt.

– Om man eldat i fyra timmar bör man lĂ„ta eldstaden vila lika lĂ€nge, annars finns det risk för att temperaturen sticker ivĂ€g.

För att ha koll pÄ temperaturen vid eldning rekommenderar han anvÀndning av rökgastermometer.

– Att elda utan att ha koll pĂ„ temperaturen Ă€r som att köra pĂ„ motorvĂ€g utan hastighetsmĂ€tare. Även ur brĂ€nslesynpunkt har man ingen nytta av elda för mycket och lĂ€nge, sĂ€ger Björn Björkman.

Faran med överhettning Àr att det kan leda till att det börjar brinna i husets bjÀlklager.

Hantera askan

Det Àr ocksÄ viktigt att hantera askan pÄ rÀtt sÀtt, eftersom glöden kan hÄlla i sig flera dagar.

– NĂ€r man askar ur ska askan lĂ€ggas i en plĂ„think eller en speciell askhink som ska stĂ€llas pĂ„ ett underlag som inte Ă€r brĂ€nnbart, absolut inte pĂ„ altanens trĂ€dĂ€ck.

Att följa rÄden Àr livsviktigt.

– FĂ„r man en brand i en villa brukar det bli sĂ„ stora skador av rök och vatten att huset mĂ„ste rivas eller byggas om.

Fakta: Att elda rÀtt i eldstad

Kontrollera att skorstenen Àr anpassad till din eldstad innan du börjar anvÀnda den. Följ alltid anvisningarna för hur du ska elda i din eldstad.

Saknar du anvisning Àr en bra tumregel att inte elda mer Àn tre kilo ved per timme. Har du exempelvis eldat i fyra timmar, lÄt eldstaden vila i fyra timmar.

AnvÀnd torr ved i lÀmplig storlek.

Var generös med att tillföra syre. DÄ bildas mindre tjÀra i skorstenen och soteld uppstÄr inte lika lÀtt. Röken ska vara genomskinlig, inte svart.

AnvÀnder du för mycket ved och eldar för lÀnge finns det risk för att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Med en rökgastermometer kan du hÄlla koll pÄ temperaturen i din skorsten.

Aska och sotrester ska alltid lÀggas i ett obrÀnnbart kÀrl med tÀttslutande lock. KÀrlet ska placeras pÄ underlag som inte kan brinna.

KÀlla: RÀddningstjÀnsten Storgöteborg, www.rsgbg.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!