Så ska du äta enligt nya svenska matmålen

Mindre kött och salt, mer frukt och fullkorn. Nya nationella matmål föreslås nu till 2035 för att få ordning på svenskarnas kostvanor.
–Det här ska ge dig och mig förutsättningar för att göra bättre val, säger Annmarie Wesley, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Fetma är ett ökande problem i Sverige. Arkivbild.

Fetma är ett ökande problem i Sverige. Arkivbild.

Foto: NTB/TT

Mat2024-02-07 19:17

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har, på uppdrag av regeringen, tagit fram nya nationella mål för livsmedelskonsumtionen.

Svenskens matintag i dag beskrivs i ett pressmeddelande som "en av de största orsakerna till ohälsa och sjukdom i Sverige".

Hälsosamt

Annmarie Wesley poängterar att målen för 2035 som nu föreslås i första hand riktas mot samhället i stort för att kunna göra det lättare för individen att leva hälsosamt.

– Vi behöver mobilisera arbetet på det här området, hela samhället, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell skriver i pressmeddelandet att "14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter".

– Det vi exponeras för är det vi väljer, därför är det viktigt att det här arbetet görs av både offentliga och kommersiella aktörer, säger Annmarie Wesley.

Frukt, fullkorn och fisk

Sex delmål föreslås för att få svenskarna att äta hälsosammare. För att vara på en bättre nivå 2035 vill Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket att ...

... konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär ska öka med 50 procent till år 2035 jämfört med 2021.

... konsumtionen av fullkorn ska öka med 100 procent år 2035 jämfört med 2010.

... konsumtionen av fisk och skaldjur ska öka med 20 procent till år 2035 jämfört med 2019.

... konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel ska minska med 50 procent till år 2035 jämfört med 2021.

... konsumtionen av kött ska minska med 30 procent till år 2035 jämfört med 2021.

... konsumtionen av salt ska minska med 20 procent till år 2035 jämfört med 2018.

Finns det något råd som är viktigare än andra ur en hälsoaspekt?

– Målen ska ses som ett gemensamt paket. För att vi ska kunna göra val som är bra för vår hälsa, vår miljö, och vårt klimat, säger Annmarie Wesley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!