Svenskarnas matvanor sticker ut bland rika lÀnder

Matvanorna i Sverige Àr sÀmre för klimatet jÀmfört med i mÄnga andra rika lÀnder. Det skriver forskare i en ny rapport. FrÀmst Àr det kött- och mejerikonsumtionen som driver pÄ utslÀppen. Men det finns nÄgra enkla knep för att göra kÀket mer hÄllbart.

Sverige ligger relativt högt pÄ listan över hur mycket matvanorna i olika lÀnder pÄverkar klimatet, menar forskare bakom en rapport. Arkivbild.

Sverige ligger relativt högt pÄ listan över hur mycket matvanorna i olika lÀnder pÄverkar klimatet, menar forskare bakom en rapport. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt / TT

Kost2024-06-06 06:02

Att kött och ost har stor pÄverkan pÄ klimatet kÀnner nog de flesta till. Men att sÄdant som bananer och kokosmjölk drar upp miljöpÄverkan av dina mÄltider rejÀlt Àr nog alla inte lika medvetna om.

Det tror Elin Röös, forskare i hÄllbara livsmedelssystem vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och en av författarna till en ny rapport om vÄra matvanors effekt pÄ klimat och miljö, som sammanfattar flera studier.

Den visar att svenskarnas kost i genomsnitt orsakar utslÀpp motsvarande mellan 1,8 och 2,2 ton koldioxid per person och Är.

– Vi skulle behöva ner till en fjĂ€rdedel av det, ungefĂ€r 0,5 ton, för att Ă€ta hĂ„llbart, sĂ€ger Elin Röös.

MĂ€nnens mat

Klimatavtrycket frĂ„n maten i Sverige Ă€r högt ur internationellt perspektiv – bara tolv av vĂ€rldens lĂ€nder har matvanor som pĂ„verkar klimatet mer, visar en av studierna i rapporten.

– Framför allt vĂ„r höga kött- och mejerikonsumtion i Sverige driver upp utslĂ€ppen, sĂ€ger Röös.

De svenska mÀnnens kost orsakar högre utslÀpp Àn kvinnornas, men skillnaden beror frÀmst pÄ att mÀn Àter mer mat.

Vad vi stoppar i oss pĂ„verkar inte bara klimatet. Även för annan miljöpĂ„verkan ligger svenskarnas kost högt, enligt rapporten.

Tropiska frukter

Kaffe, kakao och bananer Ă€r nĂ„gra av svenskarnas stapelvarorna som bidrar till att vĂ„ra matvanor har mĂ„nga gĂ„nger högre pĂ„verkan pĂ„ artrikedomen av djur och vĂ€xter – den biologiska mĂ„ngfalden – Ă€n vad som anses hĂ„llbart.

Orsaken Àr att mark i tropiska lÀnder med rik biologisk mÄngfald görs om till Äkermark för att mÀtta den globala hungern efter frukt, kokos och andra varor dÀrifrÄn.

– Odlingen av dem pĂ„verkar mĂ„nga fler arter Ă€n mat frĂ„n Ă„krar i Nordeuropa, sĂ€ger Elin Röös.

Men Àven vissa grödor frÄn Sydeuropa, sÄsom nötter, lÀmnar stort avtryck eftersom de krÀver mycket mark.

"KrÀvs modiga politiker"

Rapporten listar en rad ÄtgÀrder för att göra svenskarnas kost mer hÄllbar. Det behövs en kombination av mÄnga saker, poÀngterar Röös.

– Till exempel Ă€r sĂ€nkt moms pĂ„ hĂ€lsosam mat – och ökad moms pĂ„ klimatbelastande och ohĂ€lsosam mat – nĂ„got man borde titta pĂ„. Men dĂ„ krĂ€vs modiga politiker som vĂ„gar ta i de hĂ€r frĂ„gorna.

Även om mycket ansvar ligger pĂ„ beslutsfattare, betonar Elin Röös att vĂ„ra val i vardagen spelar stor roll – och hon fem tips (se faktaruta).

– Gör man de hĂ€r sakerna Ă€r man hemma.

5 tips om matvanor

Elin Röös tips om hur du kan göra dina mÄltider bÀttre för miljö och klimat:

HÄll nere konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Vill du Àta kött, vÀlj naturbeteskött som gynnar artrikedomen
Ät till exempel Ă€pplen eller pĂ€ron frĂ„n Europa i stĂ€llet för bananer och var försiktig med annan frukt, kaffe, kakao, kokos och andra varor frĂ„n tropiska lĂ€nder
Minska matsvinnet
VÀlj ekologiska produkter dÄ de Àr odlade utan bekÀmpningsmedel
Ät fisk frĂ„n hĂ„llbart fiskade bestĂ„nd

KÀlla: Elin Röös

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!