Bakom stämningen, som efter två års förberedelser lämnades in till Stockholms tingsrätt i höstas, står nu till slut 300 barn och unga. Bakgrunden är att ungdomarna anser att den svenska klimatpolitiken är olaglig.
Att svenska staten har skyldigheter att följa den svenska miljölagstiftningen, Parisavtalet och Europakonventionen är det ingen tvekan om. Men frågan är om den har gjort det eller inte.
Olika sätt att räkna
Enligt miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson finns det olika sätt att räkna på om ett land lever upp till sina åtaganden i Parisavtalet, bland annat på grund av rättviseaspekten som ger rika länder ett större ansvar i klimatarbetet.
– En avgörande fråga är om det finns ett juridiskt stöd för att fastställa Sveriges ”rättvisa andel” av de globala åtgärderna på det sätt som Aurora påstår, det vill säga om de har stöd i lagen för sitt krav, sade Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, i november när stämningen lämnades in.
Stämningsansökan innehåller två krav. I första hand vill Aurora att domstolen fastställer att staten genom sin klimatpolitik har brutit mot Europakonventionen.
Som ett andrahandskrav i sin stämningsansökan vill Aurora att domstolen ska ålägga staten att vidta nödvändiga åtgärder.
Kan ta många år
Trots att det nu är klart att det blir en rättslig process är det enligt Jonas Ebbesson troligt att det tar flera år.
TT: Om det blir en fällande dom, vad kommer det att innebära?
– Det skulle få tydliga konsekvenser. Oavsett regering vore det politiskt självmål att inte ta det på allvar. Det skulle även visa för omvärlden att Sverige inte följer de lagar som vi har förbundit oss att följa.
Enligt Aurora brister staten i flera delar. Bland annat har den inte undersökt hur stor andel av det globala klimatarbetet som Sverige ska stå för. Dessutom saknas genomförbara planer för omfattande utsläppsminskningar.
Aktivister i Belgien, Nederländerna och Tyskland har alla haft framgång när de stämt staten.