Så sabbade saudierna klimatmötet

Saudiarabien var en bromskloss i klimatförhandlingarna vid FN-toppmötet i Baku. Landets representanter ändrade direkt i förhandlingstexter, blockerade försök att intensifiera utsläppsminskningarna och svarade inte när länder ville prata.

Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz Bin Salman vid COP29 i helgen.

Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz Bin Salman vid COP29 i helgen.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Klimat2024-11-25 19:30

Vid förra årets FN-möte i Dubai var Saudiarabien ett av 200 länder som undertecknade en överenskommelse om att världen ska röra sig bort från fossila bränslen som olja, kol och gas. Sedan dess har Saudiarabien motarbetat överenskommelsen vid flera stormöten, uppger diplomatkällor för The New York Times.

Vid årets klimatmöte i Baku, Azerbajdzjan, fortsatte saudierna att agera bromskloss.

– Generellt kan man säga att Saudiarabiens blockerande agerande intensifierats under det här senaste mötet, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie och fortsätter:

– De motsätter sig olika typer av vad vi skulle kalla framsteg i arbetet.

Ville inte tydliggöra

Flera länder – däribland Sverige – ville göra det tydligare hur väl olika länder fasar ut fossila bränslen. Det ville inte Saudiarabien, även om landet är långt ifrån ensamt.

– Min bedömning är att ju mer globala överenskommelser vi har som just följer upp och värderar hur väl länder fasar ut fossila bränslen, desto snabbare kommer utfasningen att gå och därmed påverka deras ekonomi.

Långa tal och protester

The Guardian avslöjade att Saudiarabien i helgen kunde redigera förhandlingstexter som värdlandet skickat ut som handlade om att hjälpa länder till en rättvis omställning. Ändringsspårningar i dokumentet visar att saudiske delegaten Basel Alsubaity strök stycken.

– Vanligtvis har inte länder redigeringsrätt till ordförandedokument. Det här visar hur genomträngande den saudiska strategin är, säger Alden Meyer vid tankesmedjan E3.

Andra strategier som saudierna tagit till genom åren är att hålla överdrivet långa tal och protestera mot formaliteter. Saudiarabien var också en av de pådrivande länderna för den så kallade konsensusregeln – att alla länder måste vara överens – vid det första COP-mötet 1995.

– Det här är inte isolerade exempel. Det är en omfattande och långsiktig strategi som saudierna och deras allierade haft, säger Meyer.

Svarade inte

Klimatmötet har 198 medlemmar. Förhandlingar sker ofta i mindre grupper och direkt mellan olika länder utanför förhandlingsrummen för att se om man kan komma till lösningar.

– Min bild är att Saudiarabien är ett av de länder som vi alla hade svårast att få kontakt med, att man helt enkelt inte svarade på förfrågningar om möten, säger Frumiere.

Saudiarabien har inte velat kommentera uppgifterna.

Fakta: Saudiarabien

Saudiarabien är världens till ytan 14:e största land, och ligger på Arabiska halvön.

Olja upptäcktes första gången i mars 1938 och började utvinnas samma år. Sedan dess har oljeindustrin drivit landets ekonomiska utveckling.

Uppemot 90 procent av landets exportinkomster kommer från olje- och gasindustrin. Saudiarabien har 17 procent av världens oljereserver, och landet är världens största oljeexportör.

Av de 453 terrawattimmarna elektricitet som genererades förra året kom 62 procent från naturgas och 38 procent från olja. Mindre än 1 procent var förnybart.

Källor: UI, Opec och EIA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!