Historiskt klimatavtal i hamn – med kryphål

En historisk överenskommelse som hoppfullt beskrivs som början på slutet för fossila bränslen har klubbats på klimatmötet COP28. Men avtalet räcker inte, enligt kritiker som varnar för kryphål och svagt språk.

Glada miner på COP28, bland representanter från Saudiarabien, Danmark och Kina.

Glada miner på COP28, bland representanter från Saudiarabien, Danmark och Kina.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2023-12-13 08:54

I nästan 30 år har världens länder gått som katten kring het gröt när det gäller den största boven bakom klimatförändringen. Men nu har man för första gången fått ett slutdokument från en FN-konferens om klimatet som nämner elefanten i rummet vid sitt rätta namn: fossila bränslen.

Jubel och applåder utbröt när klimatmötets ordförande utan invändningar kunde slå klubban i bordet.

– Vi har arbetat väldigt hårt för att säkra en bättre framtid för människor och planeten. Vi ska vara stolta över vår historiska prestation, sade Sultan al-Jaber.

COP28 kan markera början på slutet för fossila bränslen, enligt EU:s klimatchef Wopke Hoekstra.

Det har tagit oss 30 år att komma hit, det borde ha hänt för länge sedan.

Varnar för kryphål

Men låglänta önationer, som står inför hotet från höjda havsnivåer, varnar för kryphål som gör att överenskommelsen inte går tillräckligt långt när det gäller minskat användande av kol, olja och naturgas.

– Vi har kommit fram till att den kursändring vi behöver inte har säkrats, säger Samoas chefsförhandlare Anne Rasmussen.

– Jag kom hit från mina hemöar för att jobba tillsammans med er för att lösa vår generations största utmaning, att bygga en kanot. Nu har vi byggt en kanot med svag och läckande stomme, full av hål, säger John Silk från Marshallöarna.

Ska ställa om

I överenskommelsen om den så kallade globala översynen uppmanas länder att bidra till att ställa om från fossila bränslen i energisystem så att världen kan nå nettonollutsläpp till 2050. Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en hänvisning till länders olika förutsättningar att göra det.

Texten understryker vikten av åtgärder detta "avgörande" årtionde i kampen mot klimatförändringarna och manar till tredubbling av förnybar energi till 2030 och fördubblad energieffektivisering.

Här finns också formuleringar som bedömare menar öppnar dörren för länder att fortsätta utvinna fossila bränslen, som ökat fokus på tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid. Dessutom ges "övergångsbränslen" grönt ljus, vilket syftar på naturgas.

Ingen utfasning

Långt över hundra länder pressade på för skarpare skrivningar om full utfasning av fossila bränslen. Det blev inte verklighet, på grund av kraftigt motstånd från bland annat oljeländer som Saudiarabien och dess allierade – som fick draghjälp av en rekordstor fossillobby.

Besluten måste klubbas med konsensus bland nästan 200 länder.

Men eftersom Kina valde att acceptera överenskommelsen kunde inte Saudiarabien göra annorlunda. USA:s klimatsändebud John Kerry framhöll att många hade velat se tydligare språk när det gäller att få bort fossila bränslen, men konstaterade att det blev en kompromiss.

Varmaste året

2023 kommer att bli det varmaste året som hittills uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår.

För att mildra de värsta effekterna måste de globala utsläppen nästan halveras inom sju år. Hittills fortsätter kurvorna uppåt – främst på grund av förbränningen av fossila bränslen.

Klimatmötets överenskommelse är inte bindande, men är en signal om riktningen framåt. Förhoppningen var att COP28 skulle resultera i höjda ambitioner tills det att nya klimatplaner ska lämnas in 2025. Om det blir så avgörs av huruvida världens länder nu kommer att gå från ord till handling.

Fakta: FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!