Forskare stoppar försök att blockera solen

Efter år av kontroverser har prestigeuniversitetet Harvard i USA avslutat ett forskningsprojekt som gick ut på att försöka manipulera klimatet genom att blockera solens strålar. Redan 2021 stoppades en testballong i Sverige.

Geoengineering är tekniker för avsiktlig manipulering av klimatet, till exempel genom att försöka reflektera bort solstrålning med partiklar. Arkivbild.

Geoengineering är tekniker för avsiktlig manipulering av klimatet, till exempel genom att försöka reflektera bort solstrålning med partiklar. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Klimat2024-03-24 11:54

Planer har smitts i ett decennium. Men efter år av bakslag, kritik och förseningar avslutas Scopex-projektetet vid Harvarduniversitetet där forskarna ville undersöka om det kan gå att motverka den globala uppvärmningen genom att dämpa solens strålning på konstgjord väg. Professor Frank Keutsch kommer inte att fullfölja experimentet, meddelas i ett uttalande.

Projektet fokuserade på att manipulera klimatet (geoengineering) genom att reflektera bort solens strålar med hjälp av partiklar som sprids i stratosfären.

Kontroversiell idé

Idén är omtvistad. Förespråkare menar att forskare bör utforska alla möjligheter för att ta itu med den snabbt stigande temperaturen på jorden. Andra varnar för att mixtrande med klimatet kan föra med sig oavsiktliga bieffekter, som att tära på ozonskiktet eller förändra nederbördsmönster.

Tekniken skulle inte heller komma åt grundproblemet bakom uppvärmningen: människans utsläpp av växthusgaser.

Sverige har haft ett finger med i klimatexperimentet. 2021 skulle en första testballong skickas upp från rymdbasen Esrange, för att pröva flygtekniken och utan att släppa ut några aerosoler. Men planerna möttes av protester, bland annat från Samerådet och naturskyddsorganisationer, och blev aldrig av. Statliga SSC som driver Esrange konstaterade att frågan behövde diskuteras mer i vetenskapliga kretsar.

"Oproportionerligt fokus"

Enligt professor Keutsch har kritisk nyhetsrapportering och press från motståndare gjort det svårare att ta experimentet framåt, skriver The Harvard Crimson.

– Jag tycker att det är värt att göra dessa experiment eftersom världen överväger huruvida man potentiellt ska eller inte ska använda den här tekniken för att minska klimatriskerna, säger Keutsch i en intervju.

– I den diskussionen lades oproportionerligt stort fokus på just det här experimentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!