Tillverkning av skor ger ett stort klimatavtryck. De innehåller också många olika delar, ofta närmre 30 olika material, vilket gör dem svåra att återvinna. I dag hamnar den absoluta majoriteten av våra avlagda skor i hushållssoporna.
I ett nytt projekt ska IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Wargön Innovation och företag i skobranschen undersöka vad man kan göra för att öka återbruket av skor i Sverige.
– Huvudsyftet är miljöaspekten och att ta tillvara på en resurs som annars går förlorad, säger Stefan Rydin, projektledare vid Swedish Shoe Enviromental Initiative (SSEI).
Tekniskt möjligt
Ett mål med projektet är att se vilka metoder som är tekniskt och ekonomiskt möjliga för branschen.
– Det är en kartläggning av rekonditionerade eller återbrukade skor. Vad kan vi göra? Hur funkar det?, förklarar Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.
Projektet undersöker alla möjliga typer av vardagsskor.
– Vi har mest tittat på läder, man jag tror att det finns potential för alla typer av skor. Det är inte alla som blir slitna, eller så är det bara en viss del som blivit slitna, säger Stefan Rydin.
– Sedan vill vi gärna se om det går att återvinna delar av skor, till exempel dragkedjor för att använda på andra skor.
Stefan Rydin och Susanne Eriksson utesluter inte att vi också kan får se unika remake-skor, gjorda av delar från olika skor.
Göra attraktivt
Projektet tittar också på hur det ska bli mer attraktivt att köpa ett par skor som inte är helt nya, berättar Susanne Eriksson.
– Hur får man det att kännas fräscht att köpa ett par rekonditionerade skor? Vad går att sälja? Är det något specifikt som gör att det inte går?
Stefan Rydin understryker att de butiker som redan i dag börjat ta emot skor som kan lagas, fräschas upp och säljas vidare konstaterat att väldigt många är i bra skick, ibland knappt använda.
Även om skobranschen jämfört med klädbranschen hamnat lite på efterkälken i det cirkulära arbetet betonar Stefan Rydin att intresset är stort. Att både företag och forskare nu går samman är en styrka, tycker han.
– Det samarbetet är väldigt värdefullt och gör att skoindustrin kan vara med och påverka. Industrin har mycket kunskap och har kommit med bra idéer.