Fästingarna är här: "Inte för sent med vaccin"

Fästingarna har vaknat. Förra året rapporterades rekordmånga fall av TBE – och den kalla vintern behöver inte vara ett hinder för fästingarnas framfart.
–Det är inte för sent att vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Eva Lindgren.

Fästing i naturen. Arkivbild.

Fästing i naturen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa2024-04-07 11:10

När dagstemperaturen når fem plusgrader vaknar fästingarna till liv. Och den kalla vintern behöver inte innebära ett hinder.

– Det är inte så att en kall vinter leder till färre fästingar, de gömmer sig bara under snön, säger Patrik Dinnétz, lektor i biologi vid Södertörns högskola, som forskar på fästingar och fästingspridda sjukdomar.

Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november. Fallen av fästingburen hjärninflammation, TBE, är som högst under högsommaren.

– Det är aldrig dumt att börja vaccinera sig, även om man inte får ett fullgott skydd för denna säsong får man det för kommande, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Flera doser

Grundvaccinationen består av tre doser för dem som är under 50 år och immunfriska. För dem över 50 år eller med nedsatt immunförsvar behövs fyra doser. Därefter gäller en påfyllnadsdos efter tre år och sedan vart femte år.

Den som tagit någon av doserna i grundvaccinationen, men inte minns hur många, kan kontakta mottagningen där man vaccinerade sig för att få svar, tipsar Lindgren.

– Om man inte är färdig med grundvaccinationen, till exempel om man har tagit två sprutor och det har gått en längre tid, kan den som är immunfrisk och under 50 år fortsätta med den tredje.

Den över 50 år, eller med nedsatt immunförsvar, bör diskutera med sin läkare huruvida man ska fortsätta eller börja om.

TBE-fallen ökar

Förra året rapporterades rekordmånga fall av TBE i Sverige, 594 stycken. Det finns ett mörkertal, eftersom det endast är fall som konstaterats av sjukvården.

Fallen tros fortsätta öka. Det beror på att fästingarna breder ut sig geografiskt och på att säsongerna blivit mildare, enligt Lindgren.

Fästingar trivs i fuktiga miljöer, högt gräs, skog och snår. Om man vistas i naturen bör man ha heltäckande klädsel och kontrollera kroppen efteråt.

– Om man hittar en fästing på kroppen kan den tas bort med speciella pincetter. Man ska försöka få ut fästingen i sin helhet, så fort som möjligt, säger Lindgren.

Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Det kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom.

De flesta som insjuknar blir helt återställda. Ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär såsom trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar, men det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta.

Det finns inget känt botemedel.

I Sverige smittas flest av TBE i Götaland och Svealand. Områden där personer smittas har gradvis utvidgats norrut och västerut.

Källa: NE, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!