Trots larmen – ingen risk Ă€ta svenska Ă€gg

RÄa, löskokta eller stekta. Hur du vÀljer att Àta dina Àgg pÄverkar risken för att smittas av salmonella. Men enligt experter finns det ingen anledning att undvika svenskproducerade Àgg, trots de senaste salmonellautbrotten.

Enligt experter ska man vÀlja svenska Àgg om man vill undvika salmonella. Arkivbild.

Enligt experter ska man vÀlja svenska Àgg om man vill undvika salmonella. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

HĂ€lsa2023-03-19 20:39

Svenska Àgg har Äterkallats i omgÄngar sedan salmonella konstaterats hos en större Àggproducent i slutet av december förra Äret.

I början av januari kunde Jordbruksverket lokalisera smittan till ett av stallen.

– Efter att smittan konstaterades har Jordbruksverket genomfört tĂ€ta provtagningar i samtliga stall för att minska risken för folkhĂ€lsan, sĂ€ger Katharina Gielen, smittskyddschef vid Jordbruksverket.

Men i februari Äterkallades Àgg Äterigen frÄn samma Àggproducent.

– Det nu aktuella Ă„tertagandet beror inte pĂ„ ytterligare smittspridning inom besĂ€ttningen utan verkar bero en kommunikationsmiss mellan företaget och Ă€ggdistributören. De stall dĂ€r smitta konstaterats Ă€r under sanering, sĂ€ger Katharina Gielen.

Sverige har minst salmonella

Hittills har 79 personer smittats i Sverige sedan december. Men enligt Katharina Gielen behöver konsumenter generellt inte vara oroliga för att köpa och Àta svenska Àgg.

– Den situation som har uppstĂ„tt Ă€r vĂ€ldigt ovanlig. Att det rör sig om sĂ„ mĂ„nga Ă€gg beror pĂ„ att det drabbat en stor besĂ€ttning. Efter det andra Ă„tertagandet av Ă€gg i februari ökade vi provtagningsfrekvensen ytterligare.

Sofia Boqvist, docent i livsmedelssÀkerhet vid SLU, delar bilden av att det finns en hög sÀkerhet kring svenska Àgg.

– Sverige har minst salmonella i hela vĂ€rlden. Vi leder vĂ€rldsligan i salmonellakontroll. SĂ„ om stĂ„r man i butiken och vĂ€ljer mellan svenska och andra Ă€gg, dĂ„ ska man vĂ€lja svenska.

DÄ dör salmonellabakterier

För den som ÀndÄ kÀnner sig orolig pÄminner Sofia Boqvist om att salmonellabakterier dör vid 70 till 72 grader.

– Det Ă€r ocksĂ„ en kombination av tid och temperatur. Om man har en vĂ€ldigt hög temperatur kan man koka Ă€ggen en kortare tid, och har man en lĂ€gre temperatur tar det lite lĂ€ngre tid innan bakterierna dör, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

— Man kan ju kanske inte stĂ„ med en termometer och mĂ€ta temperaturen i Ă€gg. Man fĂ„r vĂ€l se till att det Ă€r genomkokt eller genomstekt om man vill vara helt sĂ€ker, men sjĂ€lv gĂ„r jag inte omkring och Ă€r sĂ€rskilt orolig för salmonella i svenska Ă€gg.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som Àts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige Àr mindre Àn en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig frÄn flera andra lÀnder i Europa, dÀr smittan ofta finns i exempelvis rÄ kyckling och Àgg.

Varje Ă„r drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom Ă€r buksmĂ€rta, feber och diarrĂ©.

Det gÄr att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella Àr mycket ovanligt i svenska Àgg men i slutet av 2022 och början av 2023 Äterkallades Àgg frÄn en stor svensk Àggproducent pÄ grund av salmonella.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten och Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!