Svenska Àgg har Äterkallats i omgÄngar sedan salmonella konstaterats hos en större Àggproducent i slutet av december förra Äret.
I början av januari kunde Jordbruksverket lokalisera smittan till ett av stallen.
ââEfter att smittan konstaterades har Jordbruksverket genomfört tĂ€ta provtagningar i samtliga stall för att minska risken för folkhĂ€lsan, sĂ€ger Katharina Gielen, smittskyddschef vid Jordbruksverket.
Men i februari Äterkallades Àgg Äterigen frÄn samma Àggproducent.
ââDet nu aktuella Ă„tertagandet beror inte pĂ„ ytterligare smittspridning inom besĂ€ttningen utan verkar bero en kommunikationsmiss mellan företaget och Ă€ggdistributören. De stall dĂ€r smitta konstaterats Ă€r under sanering, sĂ€ger Katharina Gielen.
Sverige har minst salmonella
Hittills har 79 personer smittats i Sverige sedan december. Men enligt Katharina Gielen behöver konsumenter generellt inte vara oroliga för att köpa och Àta svenska Àgg.
ââDen situation som har uppstĂ„tt Ă€r vĂ€ldigt ovanlig. Att det rör sig om sĂ„ mĂ„nga Ă€gg beror pĂ„ att det drabbat en stor besĂ€ttning. Efter det andra Ă„tertagandet av Ă€gg i februari ökade vi provtagningsfrekvensen ytterligare.
Sofia Boqvist, docent i livsmedelssÀkerhet vid SLU, delar bilden av att det finns en hög sÀkerhet kring svenska Àgg.
ââSverige har minst salmonella i hela vĂ€rlden. Vi leder vĂ€rldsligan i salmonellakontroll. SĂ„ om stĂ„r man i butiken och vĂ€ljer mellan svenska och andra Ă€gg, dĂ„ ska man vĂ€lja svenska.
DÄ dör salmonellabakterier
För den som ÀndÄ kÀnner sig orolig pÄminner Sofia Boqvist om att salmonellabakterier dör vid 70 till 72 grader.
ââDet Ă€r ocksĂ„ en kombination av tid och temperatur. Om man har en vĂ€ldigt hög temperatur kan man koka Ă€ggen en kortare tid, och har man en lĂ€gre temperatur tar det lite lĂ€ngre tid innan bakterierna dör, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:
â Man kan ju kanske inte stĂ„ med en termometer och mĂ€ta temperaturen i Ă€gg. Man fĂ„r vĂ€l se till att det Ă€r genomkokt eller genomstekt om man vill vara helt sĂ€ker, men sjĂ€lv gĂ„r jag inte omkring och Ă€r sĂ€rskilt orolig för salmonella i svenska Ă€gg.