Hemligt drönarprojekt klart på rekordtid

Försvarsmakten och Saab har utvecklat ett hemligt drönarprojekt åt armén under ett års tid. Med en ny mjukvara ska svärmar bestående av drönare kunna styras.

Försvarsminister Pål Jonson, arméchef Jonny Lindfors och Saabs VD Micael Johansson under pressträffen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Försvarsminister Pål Jonson, arméchef Jonny Lindfors och Saabs VD Micael Johansson under pressträffen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvar2025-01-13 09:21

Med en ny mjukvara som kan monteras på nästan vilken typ av drönare som helst, ska drönare kunna bilda svärmar och göra arbetet automatiskt utan att operatören behöver sköta alla detaljer.

– De kan vara hur många som helst, tusentals om man skulle vilja, säger Saabs VD Micael Johansson.

Han uppger också att en soldat kan lära sig att använda mjukvaran på några dagar.

– Det handlar inte om att pilotstyra drönare, utan man ger dem ett uppdrag på en Ipad eller mobiltelefon, sen åker drönarsvärmen ut och gör det här.

Drönarna kan användas till exempel för att vakta en väg och skicka bilder tillbaka, som att spana efter fientliga objekt. Genom att använda svärmar kan stora områden täckas och blir några utstörda, omorganiserar resten för att fortsatt täcka hela området.

Som "lastbilar"

Att använda mjukvaran för att drönare ska kunna bära vapen och angripa fiendesoldater har inte ingått i projektet.

– Man kan uppdatera den här mjukvaran och göra fantastiska saker i förlängningen, säger Saabs VD.

Arméchefen Jonny Lindfors ser drönarna som "lastbilar" som kan ha vilken last som helst.

– Men den grundläggande principen som fortfarande gäller är att vid en väpnad insats ska det finnas en människa som tar besluten, säger han.

Övning inplanerad

Att få ut det nya systemet till förbanden beräknas ta ett år, men soldater på I13 har redan börjat öva på det. I mars ska dessutom drönarsvärmar användas på övningen Arctic Strike i Sverige.

Lindfors uppger att Försvarsmakten håller på att köpa in drönare och att det handlar om tiotusentals. Hur mycket mjukvaran från Saab kostar är hemligt.

Förutom ny drönarförmåga, syftar projektet till att hitta processer som gör att försvaret snabbare kan ta till sig innovationer.

"Unikt snabbt"

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) tar ett sådant projekt normalt 4–5 år att genomföra. Detta tog ett år.

– Det är unikt snabbt, säger han.

Snabbheten är viktig för att Försvarsmakten hela tiden ska kunna ha tillgång till den senaste teknologin. Att det gick så snabbt denna gång beror bland annat på att arméchefen och försvarsministern varit personligen involverade och snabbt kunnat ge besked om vad som går och inte går att göra enligt myndigheters och departements olika regler.

En utredning ska i vår, utifrån erfarenheten från drönarprojektet, lägga fram förslag på olika regeländringar som behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!