Förslaget till avtal "innehåller långtgående och tioåriga förpliktelser berörande rikets suveränitet och säkerhet men har inte varit föremål för någon allmän diskussion, eller uppmärksamhet av partier eller media", skriver Blix. Han konstaterar att det därmed skiljer sig från när det så kallade värdlandsavtalet med Nato godkändes.
I DCA-avtalet regleras förutsättningarna för amerikansk militär närvaro i Sverige, bland annat om tillträde till svenskt territorium och om rätt att få använda vissa av Försvarsmaktens anläggningar och områden. Blix ställer ett antal frågor runt detta:
"Kan stationering av tungt amerikanskt bombflyg ske till exempel vid Luleås flygbas utan föregående svenskt godkännande? Ger avtalet USA rätt att utan särskilt och uttryckligt godkännande av Sveriges regering upprätta missilbatterier i anslutning till basen vid Visby på Gotland?"
Enligt den plan som ligger ska riksdagen fatta beslut om avtalet och lagändringar den 18 juni. Blix anser att "det vore klokt om riksdagens utrikesutskott bordlägger propositionen om DCA-avtalet".