“Viktigt med kvinnornas berättelser"

Att kvinnor som utsatts för sexualbrott går ut öppet kan stärka andra att våga berätta.
–Den här typen av brott är fortfarande förknippat med skuld och skam, säger Cecilia Bödker Pedersen på organisationen Storasyster.

Gisèle Pelicot har blivit en global feministisk förebild då hon insisterat på en rättegång öppen för allmänheten. Arkivbild.

Gisèle Pelicot har blivit en global feministisk förebild då hon insisterat på en rättegång öppen för allmänheten. Arkivbild.

Foto: Lewis Joly/AP/TT

Brott2024-11-30 08:08

När en 84-årig kvinna i Uppsala gick ut och berättade att hon våldtagits av en anställd i hemtjänsten väckte det bestörtning. Hon har sedan i en intervju med UNT sagt att hon kände skam och tänkte att hon var “en dålig kvinna”. Skammen gjorde att hon inte berättade för någon förrän efter flera veckor.

I den uppmärksammade rättegången i Frankrike mot Dominique Pélicot, som åtalats för att ha drogat sin hustru och låtit tiotals män våldta henne, har hustrun Gisèle Pelicot gått ut offentligt och betonat att skammen ska ligga hos förövarna och inte hos henne.

Även äldre kvinnor

– Att dessa båda går ut och berättar öppet har ett viktigt signalvärde. De visar dessutom att det sexuella våldet inte bara drabbar unga kvinnor, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare i Storasyster.

Organisationen erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. I sitt arbete har Cecilia Bödker Pedersen träffat många som känt skam över vad som hänt dem.

– Den som utsatts för sexualbrott kan få frågor av såväl rättsväsendet som sin omgivning om hon hade druckit, vart hon gick och vad hon hade på sig, något som förstärker känslan av att det är offrets fel. Därför är det bra att de här frågorna kommer upp till diskussion, säger hon.

Skuldbelägger sig själva

Maritha Jacobsson, professor vid Uppsala universitet, har i sin forskning intervjuat unga kvinnor som varit utsatta för övergrepp och hur de tänker kring skuld och skam. Även hon vittnar om att många lägger stor skuld på sig själva.

– Men vissa talar om betydelsen av sociala medier, att de fått mycket stöd genom att gå ut och berätta vad de varit med om. Stödet kan göra att man tar steget och anmäler, säger hon.

Alla mår inte bra av att prata offentligt men att se andra göra det kan väcka mod att berätta, kanske för en kompis och att anmäla. Maritha Jacobsson tror också att rörelser som "metoo" och samtyckeslagen bidragit till en förändring i samhället.

– Anställda inom rättsväsendet vittnar om att kvinnorna själva börjat ifrågasätta när de får frågor som inte är relevanta, till exempel, säger hon.

Även Cecilia Bödker Pedersen ser att det går framåt, men sakta.

– Varje gång det blir en offentlig diskussion tar vi små steg framåt. Men det ska inte hänga på att vissa kvinnor går ut offentligt, det behövs resurser och politiskt fokus på mäns våld mot kvinnor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!