– Jag ser allvarligt på brottsligheten. Det är ett val av plats som är precis vid avfarten till ett väldigt stort sjukhus, och det är i rusningstrafik på morgonen med väldigt många personer drabbade, säger kammaråklagare Marina Ivic till TT.
Nio av de tolv sitter häktade. Personerna – män och kvinnor mellan 25 och 70 år – misstänks för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.
Nekar till brott
Vilka följder aktionen den 29 augusti fick för trafiken har klarnat under utredningens gång.
– Polisen har haft svårt att ta sig fram för att avvärja aktionen och använt gång- och cykelbanor. Vad vi kan se är det en ambulans under utryckning som fastnat och sedan är det flera som inte varit på pågående jobb som stått stilla, säger Marina Ivic.
Polisen fick eskortera ambulansen. Åklagaren har valt att inte väcka åtal för blåljussabotage. Det beror på att syftet enligt henne inte varit att hindra brandmän, poliser och ambulanspersonal.
De misstänkta nekar till brott.
– Man medger att man varit på platsen, men anser inte att det är ett brottsligt beteende, säger åklagaren.
Fyra års fängelse
I sociala medier har ett dokument ur förundersökningsprotokollet – som blivit offentligt i och med åtalet – spridits där det står att en patient avled i en ambulans som fastnade i trafiken. Uppgiften stämmer inte.
– Initialt trodde man det, men det är fel. Patienten i ambulansen klarade sig, säger Marina Ivic till Aftonbladet.
Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.