Polisen förstärker efter gängskjutningar

Två 17-åringar har anhållits misstänkta för lördagens två skottlossningar i Eskilstuna. Nu begär polisen extra resurser på grund av de pågående gängkonflikterna i staden.
–Bekymmersamt och allvarligt läge, säger polisområdeschef Mikael Backman.

Flera skott sköts mot en dörr i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

Flera skott sköts mot en dörr i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

Foto: Urban Andersson/TT

Brott2022-09-18 09:09

Händelserna inträffade i stadsdelarna Årby och Nyfors inom loppet av tio minuter sent på lördagseftermiddagen – larmen kom klockan 17.15 och 17.25.

Minst fem skott sköts mot en dörr i Årby, i närheten av den lekplats där en kvinna och ett barn skottskadades i slutet av augusti. Två svartklädda och maskerade personer sågs försvinna från platsen. I närheten greps en av de nu anhållna ynglingarna misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

I Nyfors visade en person upp ett vapen i en livsmedelsbutik och avlossade skott. Även där har en ung man anhållits misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Spår har säkrats på båda brottsplatserna. Ingen person har hittats skadad. I inget av fallen finns heller någon identifierad målsägare.

– Vi ser i nuläget ingen direkt koppling mellan skjutningarna, men det får utredningen påvisa allteftersom, säger Oscar Nissfolk, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna, på en pressträff via telefon på söndagen.

De två anhållna 17-åringarna är kända av polisen sedan tidigare.

24 skottlossningar i år

Totalt har 24 skottlossningar inträffat i Eskilstuna i år. 14–15 kopplas till gängkonflikter, enligt Oscar Nissfolk.

Mikael Backman, chef för polisområde Södermanland, förklarar att en utredningsorganisation satts samman med utredare från hela polisregion Öst. Utvecklingen i Eskilstuna är nu högsta prioritet. Resurser kommer under hösten finnas på plats både från regionen och angränsande polisregioner.

– Situationen kommer att prioriteras ytterligare med en påtagligt förstärkt förmåga under hela hösten, säger polisområdeschefen.

– Vår avsikt med den här förstärkningen är att säkerställa ännu tydligare och ge ännu större utrymme för att arbeta förebyggande och i samverkan med boende i områdena och kommunala aktörer.

Mikael Backman säger att målet är klart:

– Det här får inte bli en del av en normalbild. Jag uppmanar våra medborgare att inte acceptera detta. Iaktta och rapportera till polisen. Hjälp polisen så fortsätter vi göra vårt jobb med att plocka bort och låsa in rätt individer.

Risk för vedergällning

Att Årbyskjutningen kopplas till tidigare konflikter är klarlagt, bekräftar polisen.

TT: Vad handlar de pågående gängkonflikterna om?

– I det initiala skedet, i januari, är vår bedömning att skjutningarna hade sin grund i ekonomiska skäl, som så småningom gick över i mer känslostyrda skäl, säger Oscar Nissfolk.

– Det vill säga den här smittspridningen som varje skjutning genererar, en "ringar på vattnet"-effekt, där fler och fler blir involverade. Vår bedömning tillsammans med underrättelsetjänst är att vi är i ett läge där risken för vedergällning är fortsatt stor.

Polisen klassar läget som "rött" i sin modell över hur allvarligt det är.

– Jag tror alla kan förstå vad det innebär, säger Oscar Nissfolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!