När finländska organisationen Skydda Barn frågade anonyma förövare som söker efter barnövergreppsmaterial på nätet om hur de först försöker att få kontakt med barn i groomingsyfte, svarade fyra av tio av de drygt 200 svarande att de använder sig av spelplattformar.
Ofta har spel förbisetts i sammanhanget, men onlinespel är extra farliga miljöer, eftersom unga användare inte väntar sig att utsättas för riktiga faror där, skriver organisationen.
Den svenska barnrättsorganisationen Child X har inlett en kampanj för att varsla om riskerna.
– Väldigt många föräldrar tror att när barnen är inne i sitt trygga rum och spelar så är det lugnt. Men det kanske är då man verkligen behöver ha koll, säger generalsekreteraren Ida Östensson.
"Roblox" och "Star stable"
För Malin Joleby, postdoktor på Karolinska institutet, som studerar både förövare och hur barn utsätts på nätet, kommer resultatet inte som någon chock. Där barn befinner sig, dit hittar förövarna. Eftersom spelarna gömmer sig bakom avatarer är de ofta mer anonyma än i sociala medier.
Spelare i titlar som "Roblox", "Fortnite" och "Among us" har varit utsatta. Ett annat exempel är svenska hästspelet "Star stable", där en man dömdes 2020 för övergrepp, försök och våldtäkter mot 84 barn.
– I alla spel där barn är, där man kan kommunicera med andra, gissar jag att det förekommer, säger hon.
Det händer att förövaren lockar med belöningar i spelen – som kosmetiska utseenden (skins) eller valuta – i utbyte mot att barnen skickar bilder.
"Försök vara nyfikna"
Extra problematiskt är om spel är en källa till konflikt i hemmen.
– Då kanske det utgör ett extra hinder för att barnen ska våga säga att "nu händer det här mig i spelet", för då vet man att man inte kommer att få spela mer, säger Malin Joleby och fortsätter:
– Mitt generella tips till vuxna är att försöka vara nyfikna på barnens värld. Det inkluderar även en online-värld. Man frågar ofta hur det varit i skolan, men man frågar inte hur det varit på nätet.
Kanske kan den här artikeln ge uppslag till samtal:
Malin Joleby brukar alltid tipsa föräldrar om att ta chansen när de läst eller hört något om detta i medier.
– Att säga att jag såg i tidningen att barn har blivit kontaktade av vuxna på "Roblox" som ber dem att skicka bilder. Har du varit med om det?