Efterlyst svensk man gripen i Turkiet

En internationellt efterlyst svensk man i 40-årsåldern har gripits i Turkiet, enligt landets inrikesminister. Svensk polis arbetar i nuläget med att bekräfta uppgifterna.

Svensken greps i Istanbul på lördagskvällen. Arkivbild.

Svensken greps i Istanbul på lördagskvällen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-11-05 11:27

Gripandet skedde i Istanbul på lördagskvällen, skriver Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya på X, tidigare Twitter. Enligt ministern ska mannen ha ansökt om och fått ett turkisk medborgarskap via ett falskt bulgariskt pass, men när detta framkom förlorade han sitt turkiska medborgarskap.

Svensk polis kan i nuläget inte bekräfta Turkiets uppgifter om att mannen ska ha gripits.

– Vi arbetar i nuläget på att få fram mer uppgifter om det här, säger Iréne Sokolow, presstalesperson på polisens nationella mediecenter.

UD: Ingen kännedom

UD har för närvarande inte någon kännedom om att någon svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Turkiet de senaste dagarna, säger departementet i en kommentar till TT. Frihetsberövanden utomlands behöver dock inte bli ärenden för UD. Landet, i vilket frihetsberövandet har skett, behöver endast informera ambassaden eller konsulatet om den frihetsberövade själv vill det.

Mannen är i Sverige häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, enligt Expressen. Han har sedan i somras varit efterlyst i Sverige, av Interpol och av USA. Det amerikanska utrikesdepartementet erbjöd då runt 54 miljoner kronor för tips som skulle kunna bidra till mannens gripande, skriver tidningen.

Sålde mobiltelefoner till kriminella

I USA misstänks mannen för att ha varit en ledande administratör och möjliggörare av grov organiserad brottslighet genom FBI:s egen chattjänst Anom. FBI hade utvecklat tjänsten för att lura kriminella att använda den och på så sätt kunna spana på dem. Att FBI stod bakom tjänsten avslöjades 2021.

Svensken lurades av FBI och sålde telefoner med Anom installerat till flera kriminella gäng. Amerikansk och svensk polis kunde då följa Anom-chattarna och i Sverige kunde detta leda till att fler än hundra personer greps.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!