BrÄ: Polisens forensiker rÀcker inte till

Den del av polisen som sÀkrar och undersöker digitala och fysiska spÄr har sÄ lÄnga handlÀggningstider att utredningsledare ibland avstÄr frÄn att kontakta dem, enligt en ny utvÀrdering av Brottsförebyggande rÄdet (BrÄ).

Forensiker jobbar bland annat med att undersöka vapen. Men det Àr framför allt den it-forensiska verksamheten som slÀpar efter. Arkivbild.

Forensiker jobbar bland annat med att undersöka vapen. Men det Àr framför allt den it-forensiska verksamheten som slÀpar efter. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Brott2023-01-25 02:46

Mellan 2017 och 2021 ökade antalet it-forensiska undersökningar med 38 procent, medan antalet it-forensiker ökade med 17 procent. Nio av tio it-forensiker tycker att arbetsbelastningen Àr ett stort hinder för verksamhetens effektivitet, enligt en utvÀrdering frÄn Brottsförebyggande rÄdet (BrÄ).

Det tycker utredningsledarna i landet ocksÄ.

HandlÀggningstiderna Àr nÀmligen sÄ lÄnga att utredningsledarna i vissa fall helt hoppar över att kontakta forensikerna.

De lÄter hellre andra personer inom Polismyndigheten sÀkra spÄr i exempelvis mobiltelefoner, Àven om det kan leda till en sÀmre undersökning.

Polisen har lÀnge vetat om att den forensiska avdelningen varit underdimensionerad. NÀr polisen har fÄtt stora resursförstÀrkningar de senaste Ären har mycket av det dÀrför lagts just dÀr.

Men det har inte rÀckt.

"Det Àr tydligt att det behövs mer personal till de forensiska verksamheterna, men det löser inte hela problemet. Det behöver bli tydligare vilka Àrenden som ska prioriteras för att kunna anvÀnda verksamheten sÄ effektivt som möjligt. Polisen behöver Àven öka den forensiska kunskapen inom hela myndigheten, sÄ att utredningsledare kan göra bÀttre bestÀllningar och andra funktioner kan avlasta specialisterna med enklare undersökningar", sÀger Linnea Littman, utredare pÄ BrÄ i ett pressmeddelande.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!