Polisen ryter ifrÄn mot studenters falsklarm

En fejkad gruppvÄldtÀkt fÄr nu polisen i VÀsterÄs att ryta ifrÄn mot blivande studenters poÀnglek som gÄr ut pÄ att fÄ polisen att rycka ut.
–Det Ă€r helt oacceptabelt, sĂ€ger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Polisen ryter ifrÄn om den trend dÀr blivande studenter ska plocka poÀng genom att pÄ olika sÀtt fÄ polisen att rycka ut. Arkivbild.

Polisen ryter ifrÄn om den trend dÀr blivande studenter ska plocka poÀng genom att pÄ olika sÀtt fÄ polisen att rycka ut. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-05-27 08:45

Vid 01.30-tiden fÄr polisen in larm frÄn en förbipasserande person om en pÄgÄende gruppvÄldtÀkt utomhus i RÄby i VÀsterÄs. Minste tre personer deltar enligt inringaren i vÄldtÀkten och en fjÀrde filmar.

– Vi prioriterade förstĂ„s det hĂ€r Ă€rendet och skickade flera patruller, sĂ€ger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

NÀr patrullerna Àr pÄ plats och hittar fyra unga mÀn som stÀmmer in pÄ det signalement som inringaren lÀmnat visar det sig att nÄgon vÄldtÀkt inte begÄtts. Det hela var en del av en poÀnglek som blivit populÀr bland blivande studenter i först Enköping och nu Àven i VÀsterÄs.

– I tidigare fall har det handlat om att man stulit vĂ€gskyltar eller skyltar till butiker för att pĂ„kalla polisens uppmĂ€rksamhet och dĂ€rigenom samla poĂ€ng. Nu verkar man ha tagit det till nĂ€sta nivĂ„. Det Ă€r helt oacceptabelt att som i det hĂ€r fallet göra nĂ„got som misstas för att vara en vĂ„ldtĂ€kt, sĂ€ger Magnus Jansson Klarin.

Efter den lÄtsade vÄldtÀkten i natt gjordes ingen anmÀlan om falskt larm men polisen pÄtalade det olÀmpliga i beteendet för de Ängerfulla blivande studenterna.

Magnus Jansson Klarin tycker att det vÀrsta med den hÀr typen av "lek" Àr att andra, riktiga brottsoffer, kan drabbas nÀr polisens resurser skickas pÄ falska larm.

– Det kan i slutĂ€nden bli vĂ€ldigt allvarligt.

Fakta: Böter eller fÀngelse för falskt larm

SÄ sÀger lagen om falskt larm:

Den som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera mÀnniskors liv eller hÀlsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig sÀkerhetsÄtgÀrd, döms för falskt larm till böter eller fÀngelse i högst ett Är.

Är brott som avses i första stycket grovt, döms till fĂ€ngelse i lĂ€gst sex mĂ„nader och högst fyra Ă„r.

KĂ€lla: Brottsbalken (1962:700)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!