Stor chans att få se norrsken ikväll

En ovanligt stark solström har träffat jorden. Med lite tur och med stort tålamod kan du få se himlafenomenet norrsken i nattmörkret.

Foto: Mattias Persson

Inrikes2018-04-20 19:05

– Hade det bara varit mörkt under dagen i dag hade vi kunnat se norrsken över hela Sverige, berättar Calle Bergstrand, en av de ansvariga bakom Facebooksidan Norrsken i Sverige.

Med satelliters hjälp förutspåddes det att ett så kallat koronahål skulle uppstå och därför också partiklar skickas mot jorden. Något som i sin tur skapar det ljusfenomen som vi kallar norrsken, eller auroraborealis på latin.

Runt klockan tre under natten till fredagen träffades så jorden.

– Vi väntade på en solvindsjetström, när den väl träffade oss tog den alla oss rymdnördar och norrskensnördar med häpnad. Det blev en riktigt snygg träff, säger Calle Bergstrand.

– Det är som ett hårfönsflöde från solen mot jorden med solpartiklar. Vi visste att den här strömmen skulle träffa oss, nu kommer den hålla i sig i 24-36 timmar gissar vi.

Det innebär att det finns stora chanser att du kan se norrsken även under natten till lördagen, om strömmen håller i sig.

– Alltid svårt att veta när man får en träff så här tidigt. Det kom en chockvåg som förvånade oss alla. Under fredagsförmiddagen har vi haft sådana förhållanden att hela Sverige skulle ha kunnat se norrsken, om det hade varit mörkt.

Den stora frågan är hur länge det håller i sig. När intervjun gjordes vid 13.30 fortsatte de höga nivåerna med bara ytterst små nedgångar i aktivitet.

– Jag hoppas och tror att effekten ligger kvar i kväll. Vi kommer att uppdatera under eftermiddagen.

Vi pratade med Calle Bergstrand igen vid 19-tiden och då bedömde han att det var 80-procentiga chanser att få se norrsken i vårt område.

– Så titta norrut så fort solen går ner, säger han.

Lyckas du fånga norrskenet ikväll? Skicka gärna in dina bilder till oss här.

Calle Bergstrand har varit uppslukad av norrsken sedan 2008 och är en av förgrundsfigurerna för norrskensintresserade i Sverige. Han modererar Facebooksidan Norrsken i Sverige med över 50 000 följare. Han säger att det är där den aktuellaste informationen finns.

– Vi har fantastiska följare. Om det drar igång publiceras bilder och platsangivelser nästa i realtid. Så med risk för jäv här får jag säga att om man vill följa Norrsken så gör man det bäst hos oss, tack var våra följare.

Under natten mot lördagen kommer två andra viktiga faktorer att samspela till norrskensjägarnas fördel. Himlen måste var fri från moln och det kommer att vara en förhållandevis svag nymåne som på så sätt inte kommer att störa att störa ljusbilden allt för mycket.

Om väl förutsättningarna finns och solen har gått ner är sen det bästa vapnet tålamod.

– Det är omöjligt att veta när man ska kolla. Det går i episoder och vågor. Man kan gå kolla en kvart eller halvtimme utan att se något och så syns det så fort man gått in och stängt dörren.

Hur länge håller det i gång om det väl skulle starta?

– Det varierar så klart, men tio, femton minuter. Sen kan det vara lugnt, irriterande länge, för att sen smacka till och bli dunderfint igen.

Vad är så fascinerande med norrsken?

– Att få se ett norrsken, oj. Att få uppleva det. Att få stå någonstans i södra Sverige och bevittna ett fantastiskt himlaskådespel som tillhör Lappland, bara det är magiskt. Sekundärt är det själva jakten på norrskenet som blir frän, att veta när det blir och bedöma chanserna. Ja, jakten är nog essensen.

Ett sätt att mäta sannolikheten att se norrsken är den niogradiga skalan KP där nio är störst sannolikhet. Vid KP 9 kan norrsken synas ända ner till ekvatorn. Mitt på fredagen låg KP på 6. Vid KP 7 finns det stora chanser att se i hela Sverige.

– Det finns två typer av KP som mäter magnetisk aktivitet. Wing-KP är en grov guide över hur kraftigt ett norrsken är. Sen finns det ett medel KP-index mäter över de tre senaste timmarna. Men det är ganska trubbiga mätverktyg. Följer man KP slaviskt har man ingen chans att se ett norrsken. När träffen kom igår natt gick KP upp från 3 till fyra.

Tips.

Lämna skärmen minst 15-20 minuter innan du går ut i mörkret - du kommer efter ett tag att bli förvånad över hur mycket du ser i mörkret.

Välj en plats med fri sikt norrut och med så få ljusföroreningar som möjligt.

Håll utkik efter den skimrande lite skumma dimman som ligger över norr horisonten. Den kan snabbt förvandlas till tydliga pelare av ljus som vandrar över horisonten.

Koronahål.

Krorona är solens atmosfär som är magnetisk. Ett koronahål är namnet för ett område på solen där magnetiska fält sträcker sig långt ut från solen, ut i rymden, som genom en öppning. Genom hålet flödar solvind och laddade partiklar i mycket högre hastigheter än normalt. Flera satelliter bevakar ständigt solen varje minut, i vissa filter går det att förutspå när ett hål ska uppstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!