Fullbokade pizzamakar(e) jobbar för balansen i livet

De har varit äkta makar sedan 2006, men bara pizzamakar(e) i fyra år. Vivi och Victor Hallström arbetar för att hitta balansen i livet. "En stor anledning till att vi startade restaurangen är att vi behövde hitta någonting som var hållbart för mitt mående", säger Vivi, 46.

Vivi och Victor Hallström är pizzamakarna som satsat på sin dröm om ett bra mående och ett mer hållbart liv.

Vivi och Victor Hallström är pizzamakarna som satsat på sin dröm om ett bra mående och ett mer hållbart liv.

Foto: Mikael Grip

Igelfors2024-07-28 20:00

Nyheten i korthet

  • Vivi och Victor Hallström driver en exklusiv pizzeria i Igelfors, där de fokuserar på "fine dining" och unika smaker. Pizzorna görs på surdeg och inspirationen kommer från Italien, men råvarorna hämtas från närområdet.
  • Pizzerian har begränsade öppettider, endast vissa fredagar och lördagar på kvällstid. Detta koncept har visat sig framgångsrikt, med fullbokade kvällar och långa reservlistor.
  • Vivi berättar att starten av restaurangen delvis var en respons på hennes tidigare utmattningssyndrom. Restaurangen erbjuder en mer hållbar livsstil för paret, som prioriterar hälsa och familjeliv över ekonomisk vinst.

Om man inte vet om det så är det lätt att bara åka förbi utan att ta någon notis om att det ligger en restaurang med fokus på exklusiva pizzor utmed Regnavägen i Igelfors.

– Vi vill gärna vara lite hemliga och här mår jag bra. Igelfors och det livet vi lever här passar oss jättebra, säger Vivi Hallström när vi ses en halvtimme innan de första gästerna anländer den här fredagskvällen.

undefined
Vivi och Victor Hallström är pizzamakarna som satsat på sin dröm om ett bra mående och ett mer hållbart liv.

Vi backar bandet till början av 2000-talet. Vivi är hos sin mamma som bor i Singapore. Victor är i samma storstad och hälsar på sina föräldrar som arbetar där.

– Jag ville träffa andra svenskar som var i Singapore och la ut en efterlysning på Lunarstorm (ett webbcommunity som fanns då). Vi umgicks en del där som kompisar, berättar Vivi.

Det kunde ha slutat i Singapore, men vänskapen utvecklades till något helt annat några månader senare i Australien.

– Victor hade rest till Surfers paradise i Australien och jag skulle också fortsätta min resa längs med den kusten och vi träffades igen. Vi pratade mycket om mat redan då och rullade svenska köttbullar tillsammans, säger Vivi och skrattar.

undefined
Victor och Vivi Hallström har hittat hem i lilla Igelfors.

Kärlek uppstod och när Vivi kom hem från sin jordenruntresa, stod Victor på Arlanda och väntade. 

– Egentligen skulle jag varit kvar i Australien i tre år, men jag trivdes inte riktigt, säger Victor, 47.

Att två storstadsmänniskor som Vivi och Victor bosatte sig i lilla Igelfors, "mitt i ingenstans" känns ändå hyfsat oväntat.

– Haha, ja kanske. Mina föräldrar äger huset som ligger bakom boningshuset som tillhör lanthandeln. Ägarna till lanthandeln började bli gamla och ville att vi skulle köpa deras hus. Först använde vi det som sommarhus. Men när vårt första barn kom 2011, kände vi att det blev trångt i lägenheten i Norrköping, så vi sålde den och flyttade hit, berättar Victor.

undefined
Ligger det en pizzeria med "fine dining" här? Pizzamakarnas lokaler ser ganska anspråkslösa ut sett från vägen genom Igelfors.

Till huset hör den gamla lanthandeln som byggdes 1872 och lades ner drygt 100 år senare. 

– Vi funderade på vad vi skulle göra med byggnaden. Skulle det bli ett kafé, en nudelrestaurang eller vad skulle vi göra? Till sist landade vi i att starta en pizzeria. Victor har alltid varit bra på att göra surdegsbröd och det är grunden i alla våra pizzor, förklarar Vivi.

När de väl bestämt sig för inriktning, så tog en lång tid med renoveringar vid. En väldig, 800 kilo, vedeldad pizzaugn importerades från Italien.

– Den fick stå på baksidan av vårt hus i ett halvår. Vi fick helt enkelt inte in den genom dörren, vi monterade dubbla dörrar och breddade entrén. Eftersom den är så tung, tvingades vi gjuta och förstärka golvet där den står, säger Victor.

Att påstå att de gör italienska pizzor stämmer inte riktigt.

– Vi hämtar inspiration från Italien och vi gör på samma sätt som de gör. Det vill säga att vi hämtar våra ingredienser från närområdet där vi bor, berättar Victor.

undefined
"Det handlar om avsmakning där gästerna får prova nya smaker som de inte är vana vid på pizzor. Det ska vara mer en upplevelse, än att man ska klämma en pizza för att bli mätt", säger Victor Hallström.

Många ser pizzan som snabbmat, det gör inte paret Hallström.

– Nej, vårt koncept bygger på nedtonad "fine dining". Det handlar om avsmakning där gästerna får prova nya smaker som de inte är vana vid på pizzor. Det ska vara mer en upplevelse, än att man ska klämma en pizza för att bli mätt, säger Victor.

Pizzamakarna har endast öppet vissa fredagar och lördagar på kvällstid. 

– Vi får ofta frågan om att vi kan ha mer öppettider, men det här passar oss. Det blir lite exklusivt och det passar våra liv, familjen och hälsan, säger Vivi.

Victor arbetar också fulltid som ambulanssjuksköterska och Vivi lägger sin tid på restaurangen. 

undefined
"En stor anledning till att vi startade restaurangen är min hälsa. Vi behövde hitta någonting som var hållbart för mitt mående", säger Vivi Hallström.

Vi kommer tillbaka till citatet i inledningen av texten: "Här mår jag bra".

– En stor anledning till att vi startade restaurangen är min hälsa. Vi behövde hitta någonting som var hållbart för mitt mående, säger Vivi.

Hon berättar att hon "gick in i väggen" och var sjukskriven på grund av utmattning i flera år.

– Jag arbetade på universitetet i Linköping som doktorand och forskade kring entreprenörskap. Jag pendlade till Linköping från Igelfors varje dag och barnen var små. Det blev helt enkelt för mycket.  

Victor märkte att allting inte stod rätt till med Vivi.

– Hon fick panikångestattacker, sov dåligt och var superstressad hela tiden, berättar han.

– Jag kunde inte stänga av och koppla av. Jag gick på högvarv och trodde jag höll på att bli tokig, säger Vivi.

Det är tio år sedan de första utmattningssyndromen gav sig till känna.

– Nu är jag bra på att känna igen signalerna, när det kommer som en våg genom kroppen. Jag får helt enkelt anpassa livet efter kroppen, säger Vivi.

undefined
Victor Hallström förklarar för en presumtiv gäst att det är fullbokat den här fredagskvällen.

De begränsade öppettiderna är kanske det som gjort konceptet lyckat. Den här kvällen är det maxbokat med 50 gäster, plus att det är ytterligare 40 personer på reservlistan.

– Det är så det ser ut nästan varje kväll vi har öppet. Rekordet är när en kväll blev fullbokad efter 15 minuter, säger Victor.

Gästerna måste boka bord och mat senast fem dagar innan det är dags för besöket hos Pizzamakarna.

– Det gör att vi vet precis hur mycket råvaror vi behöver köpa, så svinnet blir minimalt, säger Victor.

Den driftiga duon har planer för framtiden när det gäller sin verksamhet.

– Att få till en "bed and breakfast" i ladan här bredvid skulle var roligt och något vi tror på, säger Vivi.

undefined
Cirka 420 grader är lagom för att få fint gräddade pizzor. Den 800 kilo tunga vedugnen kommer från orten Campobasso i regionen Molise i Italien.

I det förhållandevis lilla köket råder det full aktivitet. De första gästerna har kommit och förrätter ska ut, innan det är dags för pizzabitarna med ingredienser som till exempel skivad potatis, lax, västerbottenost och karamelliserad lök.

På frågan om de gör det här för att bli rika kommer svaret blixtsnabbt. 

– Att baka tillsammans, och känna glädjen i det vi gör, är det absolut viktigaste. Det ska inte vara någon massproduktion med stress och press. Vi gör inte detta för att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan mest för att det är kul, berättar Vivi.

undefined
"Det gäller att ha jämn temperatur i ugnen, så inte toppen blir bränd och botten degig", säger Edith Helgesson.

Vid bakbordet jobbar Edith Helgesson, 18, som ser till att pizzadegen blir rätt gräddad.

– Det är en del att hålla reda på. Det gäller att ha jämn temperatur i ugnen, så inte toppen blir bränd och botten degig, säger hon och kör in spaden med pizzan i ugnen.

undefined
Caroline, Åsa, Amanda, Tim, Jonathan, Mila, Kjell, Claes och Hugo från Katrineholm i växthuset hos Pizzamakarna i Igelfors.

Caroline, Åsa, Amanda, Tim, Jonathan, Mila, Kjell, Claes och Hugo från Katrineholm sitter till bords i växthuset som ligger på gården.

– Vi fick reda på det här stället ryktesvägen och tänkte att vi vill testa det. Än så länge verkar det lovande, säger Åsa.

Ett annat stort gäng kom från Linköpingstrakten.

– Vi har ännu inte fått någon pizza med tomatsås, det är ovanligt. Men det går tydligen bra det också, säger en i gruppen.

Pizzamakarna

Vivi och Victor träffade varandra första gången i Singapore 2002. Paret gifte sig 2006 och flyttade från Norrköping till Igelfors 2011.

Familj: Döttrarna Nomi, 13 och Niki, 16.

I mars 2020 startade de Pizzamakarna i den gamla nedlagda lanthandeln i Igelfors.

Max antal gäster på en kväll: 50.

Det har Vivi helst på sin pizza: Italienska osten Burrata. 

Det har Victor helst på sin pizza: Mycket sallad, olja och svamp.

Pizzamakarnas motto: Ingen stress eller press. Ekologiskt och köpta ingredienser från närområdet, så långt det är möjligt. Paret har installerat solceller på sin stora lada. Pizzamakarna källsorterar och komposterar allt köksavfall, väljer ekologiska städprodukter och återvunnen inredning. "Vi arbetar ständigt för att minska vårt klimatavtryck".

Karta: Pizzamakarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!