En högt värderad landskapsbild

Kan en strandlinje vara en kulturmiljö av högsta värde? Svaret är ja, enligt Kinda kommuns inventering som klubbades av samhällsbyggnadsnämnden på tisdagen.

Tyrisfors vattenkraftstation från 1925.

Tyrisfors vattenkraftstation från 1925.

Foto: Torbjörn Lindqvist

HORN/HYCKLINGE/BJÖRKFORS2018-08-21 16:26

Det är "kuststräckan" längs Drabovägen/Oppebyvägen som klassificeras av som en miljö av högsta värde. Båthus och bryggor vittnar om det fiske som har bedrivits här.

Dessutom är bebyggelsen i trä småskalig och låg. Bland pärlorna märks fastigheten Sågtomta som är från 1800-talets början. Från 1850-talet och framåt har huset används som bostad och butik.

I Kinda kommuns kulturmiljöinventering klassas huset som byggnad av högsta värde. Det gäller även för Lindgården strax intill liksom det före detta mejeriet, Elimkapellet och Hagelstugan.

De kulturhistoriska guldkornen i Horn återfinns kring området runt kyrkan, Tyrisfors kraftstation, Kvarnbacken, Tegelslagarbyggningen, Fridhems bostadshus och kafé, den tidigare fattigstugan i Gamla Fridhem samt Idrottsparken.

Stångåns utlopp i Åsunden har genom århundraden varit en viktig kraftkälla i Horn. Och än i dag ger vattnets framfart elenergi vid Tyrisfors kraftstation som byggdes 1925 i 20-talsklassisistisk stil.

I Hycklinge är det området kring kyrkan som värderas högst. Dels kyrkan från 1792, dels det före detta församlingshemmet som byggdes som skola 1865. Byggnaden visar på Hycklinges historia som kyrkby.

Strax intill står Sockenstugan från 1759 som även den klassas som byggnad av högsta värde. Det gör också den tidigare prästgården en bit bort.

Inventeringen ska läggas in i kommunens digitala kartsystem och blir därmed tillgänglig för allmänheten.

Sågtomta i Björkfors från 1800-tales början.
Sågtomta i Björkfors från 1800-tales början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!