Var vindkraftsbeslutet lagligt? Här är rättens besked

Förvaltningsrätten river inte upp Kinda kommuns beslut om att stoppa vindkraftsparken i Hycklinge. "I sakfrågan är det jättetråkigt", säger politikern Lena Käcker Johansson (KD).

Förvaltningsrätten river inte upp Kinda kommuns beslut om att stoppa vindkraftsparken i Hycklinge. "Jättetråkigt", säger Kindapolitikern Lena Käcker Johansson (KD).

Förvaltningsrätten river inte upp Kinda kommuns beslut om att stoppa vindkraftsparken i Hycklinge. "Jättetråkigt", säger Kindapolitikern Lena Käcker Johansson (KD).

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Horn2021-01-23 13:00

Datumet var den 15 juni 2020. Ett reducerat antal kommunfullmäktigeledamöter samlades i Kisalokalen Leoparden för att en gång för alla ta ställning till energibolaget Fred Olsen Renewables vindkraftsplaner i Gröningeskogarna. Endast 22 av de totalt 35 ledamöterna fanns då på plats. Vissa höll sig hemma av pandemiskäl. Andra hade förhinder för att mötestiden, sju dagar i förväg, hade tidigarelagts en timma. På grund av detta, och att politikerna inte gavs möjlighet att närvara digitalt, valde Kristdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att överklaga beslutet.

– Hade mötet varit digitalt, en möjlighet vi nu har, hade det blivit ett annat utfall i frågan – det vet vi. Det hade blivit en majoritet för att återremittera ärendet istället för att fatta beslut, använda vårt veto och säga nej. Det fanns inte heller konsensus för ett reducerat antal ledamöter vid mötet, förklarar Käcker Johansson och fortsätter:

– Det är tråkigt att den styrande koalitionen hanterade frågan på det här sättet och att vi inte tar tillvara de energimöjligheter som ändå skulle finnas. Vi vet att vi är otroligt elberoende och behöver produktion i södra Sverige.

undefined
Byalaget i Finede utanför Horn var några av de som i samhällsdebatten förordade Fred Olsen Renewables vindkraftsplaner i skogarna strax intill deras by.

I rättens beslut, som fattades den 21 januari, konstateras det att den obefintliga möjligheten för ledamöterna att närvara digitalt inte utgör skäl för att häva vetobeslutet. Rätten anser inte heller att reduceringen, som det inte fanns konsensus kring, är skälet till det rubbade majoritetsförhållandet. Inte heller förändringen av tidpunkt strider mot kommunallagen då den genomförts en vecka innan sammanträdet.

"Sammanfattningsvis innebär vad klagandena har anfört inte att beslutet är olagligt med hänsyn till kommunallagen. Det har inte heller i övrigt anförts något som medför att beslutet kan upphävas", står det i beslutet.

Kommer ni att överklaga?

– Det verkar som att rätten inte riktigt har fattat vad vi menade, så vi får återkomma om det, säger Käcker Johansson.

undefined
"Väntat", säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) om förvaltningsrättens beslut att avslå flera partiers överklagande.

Anders Ljung (C), KF-ordförande, kommenterar rättens beslut så här:

– Det var väntat egentligen. Vi har studerat det som stod i klagomålen och kollat gällande bestämmelser – vi har inte kommit fram till annat än att beslutet är giltigt.

Varför erbjöds inte digital närvaro?

– Vi vågade inte köra digitalt innan vi var 100 procent säkra på att det skulle fungera, avslutar Ljung.

Karta: Gröningeskogarna, Hycklinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!