Drönare ska få stopp på strömavbrott

De senaste dagarna har en drönare kunnat ses flyga över elledningarna kring Horn. Den har ett särskilt uppdrag – och är en del av ny teknik som elbolagen börjat använda sig mer och mer av.

Hampus Stoeckmann och Henrik Windahl inspekterar drönaren som ska få stopp på de många strömavbrotten i Horn.

Hampus Stoeckmann och Henrik Windahl inspekterar drönaren som ska få stopp på de många strömavbrotten i Horn.

Foto: Maja Kullered

Horn2021-07-08 09:00

Hampus Stoeckmann placerar ut drönaren på grusvägen väster om Horn och startar den. Snart svävar den över elledningen. Stannar i luften över varje stolpe, innan den flyger vidare till nästa. Snart syns bara siluetten av drönaren i horisonten – men genom sin styrkontroll ser Hampus vad drönaren ser. 

Anledningen till att han, i sällskap med Henrik Windahl, befinner sig i Horn-trakten är att det under en tid varit problem med elektriciteten för boende i området. 330 hushåll har till och från drabbats av strömavbrott. Trots flygning med helikopter och markpatruller har Eon inte lyckats hitta vad det beror på – därför har man nu tagit till drönaren för att försöka lokalisera felkällorna. 

– En magisk maskin, säger Henrik Windahl. 

Han är gruppchef på Eon och har åkt från Örebro idag för att vara med under en av besiktningarna, som alltså utförs av drönaroperatören Hampus Stoeckmann. 

Vanligtvis kontrolleras elledningarna manuellt genom att elkraftsingenjörer åker ut i helikoptrar, men den nya tekniken med drönaren har flera fördelar. Den har möjlighet att flyga närmre elledningarna och är dessutom långt mer miljövänlig än kontroll via helikoptrar. Och mindre störande för människor och natur, påpekar Henrik Windahl. 

– Nu står vi rakt under den och kan prata vanligt, det hade inte gått med en helikopter, säger han med det svaga surrandet från drönaren i bakgrunden. 

Idag styr Hampus Stoeckmann drönaren manuellt, men det går också att programmera in i förväg hur den ska flyga. Från styrkontrollen hörs klickljud – drönaren fotar av varje stolpe på elledningen, ifrån olika vinklar. Genom termografering – det vill säga värmefotografering – och högupplösta foton är förhoppningen att upptäcka felkällan. 

– Det här är skarpt läge. Vi har gjort flera åtgärder och även bytt ut flera komponenter utan att hitta felet. Nu gör vi allt vi kan, och då är det här verktyget fantastiskt, säger Henrik Windahl. 

Tekniken har utvecklats av företaget Skyqraft, och de har ett nära samarbete med Eon, berättar Henrik Windahl. 

– Det är inte alltför ofta vi använder det, men jag tror att tekniken kommer att komma mer och mer, säger han. 

I Horn kommer drönaren flyga i tre eller fyra dagar och kontrollera runt 45 kilometer elledning. 

– Vi kommer nysta fram felet, säger Henrik Windahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!