Unikt minne över Titanic

"Mor Mormor och Svärmor till tio omkomna i Titanic-katastrofen 15 april 1912". Så står det på den minnesplatta som avtäcktes på kyrkogården i Horn i går.

Horn2002-08-13 05:30

Plattan är placerad där Anna Lena Brogren ligger begravd. Tillsammans med tio anförvanter, med anknytning till gården Långebro utanför Horn, fanns hon ombord när Atlantångaren Titanic kolliderade med ett isberg, sprang läck och sjönk för 90 år sedan.

Anna Lena Brogren klarade sig, men hennes nära och kära i familjerna Danbom och Andersson följde med i djupet. Det sista hon såg av dem var när de stod på fartygsdäck strax innan båten sjönk.

"En oerhörd händelse"

-- Männen fick inte gå i livbåtarna och kanske var det därför som familjerna blev kvar, sa Titanic-kännaren Claes-Göran Wetterholm innan han avtäckte minnesplattan.

Han berättade också att det finns en rad monument runt om i världen efter den stora fartygskatastrofen 1912.

-- Det var en händelse som var så oerhörd på den tiden.

Vid farmors grav

Huvuddelen av passagerarna kom från England, USA och de nordiska länderna. Några av minnesmärkena finns i Sverige, men plattan i Horn är det första märket som rests över en resenär som klarade olyckan med livet i behåll.

Två av Anna Lena Brogrens barnbarn, Stig Brogren från Vimmerby och Inge Brogren från Höversby, Örtomta, var med vid minneshögtiden.

-- Farmor ville inte prata om det som hade hänt. Förmodligen för att det var ett så fruktansvärt svårt slag att förlora tio släktingar, sa Inge Brogren till Corren.

En av de omkomna från Horngruppen var Ernest Danbom. Hans kropp hittades och i kläderna fanns en dagbok, en klocka och ett guldarmbandsur som i dag ägs av släktingar.

Minneshögtiden inleddes i kyrkan med sång och musik av Alexander Monell, Amanda Monell och Ida Rehnberg. Dessutom talade hembygdsforskare Gun-Britt Monell och kyrkoherde Hans Merseburg.

FOTNOT: Minnesplattan är gjuten i Bersbo utanför Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om