År 1912 reste en ung forskare till den lilla byn Kila utanför Horn. Som en av de sista byarna i Sverige stod Kila inför ett laga skifte, och Sigurd Erixon dokumenterade processen – antecknade, ritade skisser och pratade med byborna, allt i minsta detalj. Skiftet innebar att böndernas jordbruksandelar flyttades så att de inte längre låg utspridda, och byn splittrades eftersom tomterna flyttade efter.
1946 sammanställdes forskningen i boken Kila: en östgötsk skogsby. Sigurd Erixon kom att bli en framgångsrik svensk etnolog, och byundersökningen en ovanligt väl återgiven skildring av ett laga skifte och vad det innebar.
– Det är ett bra historiskt dokument, inte bara en skildring för Horn och Hycklinge, utan en allmängiltig, säger Gun-Britt Monell som är ordförande i Södra Kinda Dokumentationsgrupp.
Föreningen har nämligen precis gett ut boken i faksimil. Tanken på en nyutgivning föddes redan 1977, men då var det omöjligt på grund av ägandeförhållandena, berättar Gun-Britt Monell.
Men 2009 fick hon ett samtal. Det var fritt fram att ge ut boken. Av olika skäl blev det inte av just då, men 2019 bestämdes att projektet skulle genomföras. Nu håller Gun-Britt Monell boken i sina händer och är strålande glad över att projektet kunnat gå i mål.
– Annars är det här ett dokument som skulle försvinna. Det är viktigt för mig att ha förmedlat det här till nästa generation, säger hon.