Mångmiljoninvestering i Horn – fastighet ska renoveras

Det kommer att hända mycket i den stora industrifastigheten i Horn framöver. Den ska renoveras och moderniseras för flera miljoner kronor och inhysa såväl gamla som nya verksamheter – och en bankomat.

Håkan Ekerå, Erik Andersson och Claes Creutz med ritningarna över lokalerna på Industrigatan i Horn. Planen är att de ska börja disponeras under året.

Håkan Ekerå, Erik Andersson och Claes Creutz med ritningarna över lokalerna på Industrigatan i Horn. Planen är att de ska börja disponeras under året.

Foto: Sofia Wiman

Horn2024-04-23 15:00

När belysningsföretaget Bergdahls nu lämnar lokalerna på Industrigatan lämnar de också efter sig 2 000 kvadratmeter – halva ytan i den aktuella industrifastigheten.

undefined
Erik Andersson är styrelseledamot i Fastighetsutveckling i Horn AB. "Arbetstillfällen och boende är i symbios", säger han.

Fastighetsutveckling i Horn köpte redan 2022 upp Bergdahls fastigheter, och de har klart för sig vad de vill göra med ytan. Rimaster Cab & Mechanics kommer att expandera. 

– Köpet var för att säkerställa lokalbehoven för både Rimaster och Expose Interiör. För att köpa fastigheten startade vi ett nytt bolag med lokala intressenter, säger Erik Andersson som är styrelseledamot i Fastighetsutveckling i Horn AB.

undefined
På 1960-talet, när delar av byggnaden uppfördes, satt Håkan Ekerå på arkitektfirman som sommarjobbare. "Nu sluts cirkeln", säger han. Här står han tillsammans med Erik Andersson från Fastighetsutveckling i Horn AB och Cleas Creutz som är VD på Rimaster i Horn.

– Vi har hela tiden haft en vision om att också få in någonting annat här. Vi började prata med Kinda-Ydre Sparbank, och i samma veva kom det upp att Horn är en vit fläck vad gäller bankomatverksamhet. Då fick vi också in Bankomat AB som kommer att flytta in i lokalerna tillsammans med banken, säger Erik.

Det här med bankomat, är inte det lite "ute"?

– Det måste finnas grundläggande service också ute på landsbygden. Det kommer att finnas både insättnings- och uttagsautomat. Det är också en turistbygd här. Tyskar gillar fortfarande kontanter, säger Erik Andersson med ett skratt. 

Lokalerna kommer att anpassas efter de nya, större verksamheterna, och ventilationen kommer att byggas om. Ytterligare en bergvärmepump kommer att sättas in och de tekniska systemen kommer att fräschas upp. Byggnaden kommer också att få en snyggare exteriör med nya fönster.

undefined
Också utsidan av byggnaden ska fräschas upp. "Det gör också mycket för en ort, att det ser snyggt ut", säger Erik Andersson från Fastighetsutveckling i Horn AB.

– Vi har engagerat de entreprenörer som vi ska ha. Bygglovet vinner laga kraft i början av maj och då är ett första byggmöte inbokat, säger Erik som också tycker att det är viktigt för Horn att lokalerna är snygga också utanpå.  

För ett litet samhälle som Horn så spelar utvecklingen av näringslivet stor roll. Claes Creutz, som är VD för Rimaster i Horn, har sagt att planen är att växa med tre-fyra anställda under 2024. Expose har också flaggat för att man vill bli fler. 

undefined
Claes Creutz är VD på Rimaster i Horn. "Det är nog många som inte vet att vi har en verkstad i Horn", säger han.

– Vi hoppas att det kan stimulera inflyttning till Horn. Arbetstillfällen är en förutsättning för det, säger Claes Creutz.

– Det som är positivt för verksamheterna är positivt för samhället och tvärtom. Men vill ingen bo här så finns det ingen som vill jobba här. Och går det inte att jobba här så vill ingen bo här, lägger Erik till. 

Han bor för tillfället själv i Vimmerby, men svaret på frågan om han kan tänka sig att flytta till Horn kommer direkt:

– Självklart!

undefined
"Per kvadratmeter finns det fler anställda på Rimaster i Horn än på Rimaster i Rimforsa", berättar Erik Andersson från Fastighetsutveckling i Horn AB.

Investeringen beräknas landa på 5–10 miljoner kronor. Målsättningen är att lokalerna ska vara klara att disponera senare under 2024. 

– Det kommer något nytt för framtiden, som säkrar arbetstillfällen. Rimaster och Fastighetsbolaget har lokala ägare som är måna om att bygden ska må bra, säger Erik.

undefined
Verksamheterna på Industrigatan i Horn är ytkrävande. Därför ska nu lokalerna byggas ut och moderniseras.

Arbetslösheten i Kinda är exceptionellt låg. År 2023 låg den på 3,9 procent. Erik menar att det till stor del beror på att företagen i kommunen är välmående, trots det kärva ekonomiska läget i Sverige och runtom i världen.

På 1960-talet, när delar av byggnaden uppfördes, satt Håkan Ekerå på arkitektfirman som sommarjobbare. Han har nu tagit fram underlag för investeringarna och tituleras "projektledare". 

undefined
Clas Creutz, Håkan Ekerå och Erik Andersson utanför lokalerna på Industrigatan i Horn. "Vi tror på verksamheterna i Horn", säger Erik.

– Håkan är vår trygghet, säger Erik. 

– Fast jag känner mig fortfarande som en praktikant, säger Håkan och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!