Synskadad krävs på körkort

Hon har varit en trogen vikarie inom äldreomsorgen i Kinda. Nu får Anne-Marie Olofshagen kalla handen av sin chef som plötsligt kräver att hon måste ha körkort.

Foto:

HORN2007-02-03 00:00

- Det har aldrig varit tal om det tidigare, säger Anne-Marie Olofshagen som nu anmäler Kinda kommun för diskriminering i arbetslivet.

Sedan 2000 har hon vikarierat på äldreboendet Stångågården i Horn. Först som vårdbiträde, därefter som nyutexaminerad undersköterska. En utbildning som Kinda kommun såg till att hon fick.

Jobb som friårsvikarie

Anne-Marie har bland annat varit friårsvikarie. Den senaste tjänstgöringen avslutades i december förra året. Förhoppningen var att få ett nytt vikariat på Stångågården så snart som möjligt.

Men vid en träff nyligen med resursenhetens chef Britt-Marie Gunnarsson och Stångågårdens chef Sandra Frejd var det nya tongångar. Enligt de båda cheferna hade kommunen beslutat att vikarier måste ha körkort för att kunna ta vilket arbete som helst i Kinda.

Medfödd synskada

Anne-Marie är synskadad sedan födseln. Hon varken får eller kan ta körkort. Resorna mellan hemmet i Finede utanför Horn och Stångågården har hon klarat tack vare kommunens färdtjänst. Arbete på andra orter skulle därför bli betydligt svårare, framför allt kvällstid.

Högt på LAS-listan

Socialnämndens ordförande Nils-Gunnar Wenhov (fp) känner inte till något generellt beslut om krav på körkort.

- Jag tycker det strider mot den humanitära ordningen och jag tror inte man kan besluta på det viset.

Men Stångågårdens områdeschef Sandra Frejd bekräftar att beslutet om körkortskrav har tagits av tjänstemännen i äldreomsorgens ledningsgrupp.

- Vi ser att personer som kan bli erbjudna fast anställning måste vara gångbara i alla våra verksamheter. Då är körkort ett generellt krav.

Det är alltså omöjligt för Anne-Marie att få ett jobb?

- Ja, inom vård- och omsorg är det det.

Som sten på börda flaggade Anne-Maries chefer också för att hon stod högt på den så kallade LAS-listan. Med fler vikariat skulle hon få rätt till anställning enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Därför var hon inte längre välkommen som ersättare.

Sandra Frejd igen:

- Vi kan inte försätta oss i en sån situation. Det kan ju bli en fast tjänst inom till exempel hemtjänsten och då är körkort ett krav.

Ger inte upp

Anne-Marie är inte fackligt ansluten. I kombination med att "bara" vara vikarie inser hon att läget är prekärt.

- Jag vet att det finns lagar och paragrafer att följa. Men jag känner mig lurad och djupt kränkt, och jag tänker inte ge mig.

Nils-Gunnar Wenhov tycker att hela historien verkar märklig. Han vill i övrigt inte kommentera ärendet förrän alla kort ligger på bordet hos socialnämndens arbetsutskott på tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om