Sökandet efter 75-åringen fortsätter

Sökandet pågår fortfarande efter den demente 75-årige man som igår eftermiddag försvann från sitt hus i Äpplerum utanför Horn.

Hemvärnet 303:e insatskompaniet, väntar på nya uppgifter, i sökandet efter den försvunne mannen i Äpplerum, Horn. Jan Fredriksson, Boxholm, längst fram.

Hemvärnet 303:e insatskompaniet, väntar på nya uppgifter, i sökandet efter den försvunne mannen i Äpplerum, Horn. Jan Fredriksson, Boxholm, längst fram.

Foto: Rebecka Fredriksson

HORN.2012-08-02 13:17

25 hemvärnsmän och 15 poliser, 3 med hundar och resten med mc eller radiobilar, sökte på förmiddagen runt Äpplerum.

Sjöräddningssällskapet avsökte Stångån och sjön Ärlången med svävare, och kontrollerade strandkanter, öppna ytor och närliggande vattendrag. Några frivilliga sökte på cykel och till fots.

- Självklart tar vi gärna emot frivilliga, men jag vill att de går genom mig, annars kan de störa till exempel våra hundar. Men alla ögon och öron behövs, säger insatschefen Kenneth Eriksson.

Han sitter i en mindre stuga intill den försvunne mannens bostadshus. Telefonen ringer nästan oavbrutet och en strid ström av människor passerar genom hans provisoriska kontor. På bordet framför honom ligger en karta. Området de avsöker är 2,5 kilometers radie runt Äpplerum. Det baseras på statistik om hur långt en äldre, sjuk man kan hinna gå på ett knappt dygn. Området är indelat i många mindre segment som avsöks ett i taget. På så sätt kan man samordna resurserna.

- Vi tar in hundar i segmenten i första hand, de kan hitta spår som inte vi människor kan, säger Kenneth Eriksson.

Mannen lider av både demens och diabetes. Man har inte mycket att gå efter i sökandet efter mannen. Två personer har sett honom gå in mot samhället Horn igår eftermiddag. Därför koncentreras sökandet åt det hållet. Hur länge mannen kan klara sig ute är svårt att säga.

- Inatt var det 8-10 grader ute, den temperaturen i sig är inte farlig för en man i hans kondition, om man inte ligger i vatten till exempel. Men självklart är det bråttom, den bedömningen gjords ju redan i går eftermiddag, säger Kenneth Eriksson.

Erik Molander, uppsyningsman från sjöräddningssällskapet, har varit på plats sedan två inatt. Nu väntar han på nya uppdrag.

- Svävaren har 30 centimeters lyft, så vi kan ta oss fram även där det är grunt och stenigt, förklarar han.

På väg in i bostadshuset för att dricka kaffe finns David Carlsson, pensionerad pastor i Pingstkyrkan, Horn.

- Jag finns här som stöd. Vi var här i natt också, min fru och jag, berättar han men vill inte säga mer.

Samtidigt kommer en representant för länskriminalens avdelning för grova brott för att prata med insatschefen.

- Vi kan hjälpa till med lite förhör. Än så länge vet vi ingenting, jag är här för att få en uppdatering, berättar han.

Hemvärnsmannen Jan Fredriksson, Boxholm, har varit på plats sedan igår kväll och ser lite trött ut. Han är kvartersmästare och ser till att det finns mat och vatten till hemvärnet. Just nu är det 303:e insatskompaniet som väntar på nya uppgifter. De har sökt igenom två områden, ett öppet och bergigt, ett snårigt.

- Nu vill vi bara ut igen, säger Stefan Eriksson, Linköping.

Den försvunne mannen är 180 centimeter lång, har vitt hår och vitt skägg samt smal kroppsbyggnad. Han var vid försvinnandet klädd i beige shorts, ljusrandig kortärmad skjorta, loafers samt mörkare stickad tröja med ljust mönster. Polisen tar gärna emot tips och iakttagelser på telefonnummer 010-566 58 27.

Insatschef Kenneth Eriksson, leder sökandet efter försvunne mannen i Äpplerum, Horn.
Insatschef Kenneth Eriksson, leder sökandet efter försvunne mannen i Äpplerum, Horn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om