-Grattis, John, Södra Kinda bygdegille får årets miljöstipendium, sa ordföranden Göran Olsson (c).
Kinda kommuns årliga miljöstipendium delas ut av miljö-, bygg- och räddningsnämnden (MBR). Prissumman är på 5 000 kronor och pengarna mottas i samband med fullmäktiges sammanträde i december. I går fick John Paulin och nöja sig med blommor. Plus vetskapen om att föreningens omfattande arbete med att bevara och utveckla Kisa-Mors örtagård följs och uppskattas.
- Vad säger man? Jag är omtumlad och överraskad. Jätteroligt.
Blommor och motivering levererades av Göran Olsson, nämndens andre vice ordförande Göran Lindgren (m) och förvaltningschefen Yngve Blomberg. "Madams lycke", Kisa-Mors örtagård, slumrade i behaglig vinterdvala några hundra meter bort, och John Paulin redogjorde för bygdegillets planer inför framtiden.
- Nu har vi flyttat örtagården från Flytthem till området mellan prästgården och kyrkan, och vår förhoppning är att den ska utvecklas till glittrande, väldoftande magnet som drar många turister till sig.
- Här ska finnas örter med biblisk anknytning, en sinnenas trädgård, en fjärilsträdgård, och mycket, mycket mer. Vi inviger den nya örtagården våren 2008, och då hoppas vi ha en byst av Kisa-Mor på plats.
Turister är en målgrupp. En annan är eleverna i Horns skola. Projektet För och nu i södra Kinda riktar sig i stor utsträckning till barnen, som med hjälp av en egen skolträdgård får inblick i och kunskap om läkeväxter och tidigare generationers levnadsvillkor.
- Samarbetet med skolan är jätteviktigt, och det ska vi utveckla vidare.
- Med rätt marknadsföring är jag säker på att vårt arbete utmynnar i nya arbetstillfällen, säger John Paulin.
Hälsoprojektet finansieras till viss del av EU-pengar, men plattformen heter ideellt arbete.
- Ni har gjort och gör ett fantastiskt arbete, sammanfattade Göran Olsson, och Kisa-Mor nickade säkert belåtet i sin himmel.
Och pyramidapeln? Den får vi kolla in i vår.