- Det smakade saltvatten, sa Philip Borg som efter lång tvekan vågade sätta tänderna i en lutfiskklämma.
Då hade han tittat misstänksamt på anrättningen som Sylvia Gunnarsson, tidigare matskribent i Corren, dukade fram i matsalen i Horns skola på fredagen.
Strax intill satt Henrik Johansson med belåten min.
- Jag tyckte det var gott.
Genast fick han svar på tal av Lisa Lindh:
- Du kan få min.
Jeanette Gustafsson tyckte att lutfisk nog inte var favoritmaten precis. Alexandra Ekeroth var inne på samma linje:
- Det var inte jättegott, men det gick att äta.
Provsmakningen av lutfisk kopplas till andra arbeten som eleverna i Horns skola är inblandade i. Dels Barnens kulturår 2007, dels projektet "Hälsa förr och nu" där barnen har gjort en skolträdgård. Potatis och ärtor från odlingarna ingick för övrigt i lutfiskklämman.
Dessutom ville tioårsjubilerande Östergötlands lutfisk-akademi bjuda på en maträtt som barnen inte är så vana vid, sa Gun-Britt Monell, akademiledamot nummer sju.
- Tanken är att eleverna efter det här ska intervjua äldre personer i familjen om deras erfarenheter av lutfisk. Som belöning blir barnen bjudna på tacofest och glass.
Förmodligen var det därför som Philip Borg till slut naggade yttersta kanten på sin lutfiskklämma.