Odlingsrösen kartläggs

Tobias Strömdahl stortrivs i de fina ängsmarkerna utanför Horn, i Lönsbo sydväst om Brunebo. Där kartlägger han gamla odlingsrösen, åkerterrasser och boningsplatser.

horn2003-05-21 04:23

Tobias studerar vid Kulturgeografiska Institutionen i Stockholm. Han och tio andra studenter letar efter lämningar från en gången tid, främst i Kinda, lämningar som kan vara flera hundra år gamla, exempelvis odlingsrösen från medeltiden.

-- Det hela ska resultera i en karta över det cirka femton hetar stora området jag undersöker. Det jag främst fäster på kartan är odlingsrösen, åkerterrasser och gamla boningsplatser. Men för att det ska gå att orientera sig på kartan noterar jag också något av dagens hus och ett staket.

-- Eftersom ingen kartläggning gjorts här tidigare känns det extra spännande.

Tobias arbete kommer också att resultera i en B-uppsats där han noga redogör för sitt arbete där ute på ängsmarkerna.

Han trivs med själva arbetsinsatsen, likaså med att få vara ute i naturen.

-- Jag hör en massa fåglar men än så länge saknar jag göken.

Johan Berg, Tobias handledare, är också på plats den här dagen. Han kollar den nu skissartade kartan och lyssnar i övrigt på vad Tobias har att berätta.

-- Han och övriga studenter är verkligt duktiga, så det finns inte särkilt mycket att tillägga eller dra ifrån, berömmer Johan.

Han berättar att det är klarlagt att Lönsbo äng, eller Lydingsbo äng som den hette förr i tiden, funnits åtminstone sedan början av 1700-talet, och under alla åren har ängen hållits i skick.

-- Alla odlingsrösen som finns här, som små öar i området, har tillkommit för att man ska få bra odlingsmark.

Hans Liman på länsstyreslen, som också är med, konstaterar att stenbumlingarna inte är alltför stora.

-- Man bar i väg med stenar som utgjorde en mansbörda, och gärna då till en plats där det redan fann en stor sten som man inte kunde rubba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om