-- Antagligen blåste den av vid stormen Gudrun i vintras, säger John Paulin, ordförande i Södra Kinda bygdegille.
Hur länge den ståtliga furan har stått i skogarna vid Ståndstorp mellan Kisa och Horn är det ingen som vet.
-- Jag har försökt räkna årsringar och den är säkert omkring två hundra år gammal.
Av den grova och knotiga tallen återstår bara en tre meter hög stubbe. Skogs-området har gallrats, och den eller de som utfört jobbet har förmodligen ingen aning om trädets betydelse. Och förmåga.
-- Förr i tiden drog man sjuka barn genom hålet allra längst ner. Då överfördes barnets sjukdom till trädet, till exempel engelska sjukan.
Strax före ritualen kläddes ungen av och drogs naken genom hålet. Därefter fick barnet nya kläder och de gamla plaggen lämnades kvar på platsen.
-- Helst skulle ceremonin ske en torsdag strax före soluppgången, säger Gun-Britt Monell som kan det mesta om sägner och folk-tro i socknarna Horn och Hycklinge i södra Kinda.
-- Det sägs att det för hundra år sedan låg mycket linnetrasor vid trädet.
Men mest känd är ändå furan som botare av tandvärk. John Paulin berättar att den som hade ont skulle peta med en pinne i tanden och sedan stoppa in pinnen i ett hål i trädet.
-- Då blev tandvärken kvar i tallen.
Traditionen med tallen som tandläkare höll i sig länge bland människorna i närheten. Ända in på 1950-talet, säger John Paulin som själv inte tror ett skvatt på trädets läkande effekt.
Det borde han kanske göra.
-- När jag hade besökt platsen nyligen och var på väg tillbaka till bilen fick jag faktiskt tandvärk. Det har jag inte haft på fyrtio år.
-- Det gjorde väldigt ont och jag var till slut tvungen att kontakta min tandläkare. Han konstaterade inflammation i två rötter och snart ska jag få tanden rotfylld.
Frågan är hur det gick för skogshuggaren som kapade den tallen.
Om sägnen kring det kraftfulla trädet håller sträck har han förmodligen rejält ont i munnen nu.