Epiroc tillverkar maskiner och utrustning för gruvdrift. Det var DN som i juli publicerade avslöjandet om företagets affärer med bolaget Logli, som grundats i Ryssland.
Upplägget ska ha varit sådant att Logli köpte in varor från Epiroc, som man sedan sålde vidare till ytterligare mellanhänder, för att varorna slutligen skulle hamna hos köpare i Ryssland. Allt detta ska ha skett efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året.
Epirocs vd Helena Hedblom uppger i intervju med DN att hon inte känt till något sådant upplägg. Henne veterligen har företaget inte levererat några produkter till Ryssland sedan den 1 mars 2022.
– Skulle någon kund exportera vidare våra produkter in i Ryssland så är det ett kontraktsbrott, säger hon i intervjun.
När Epiroc fick ett internt larm i november 2022 påbörjades en utredning för att klargöra om företagets produkter fortsatt gå till Ryssland även efter utfästelser om att så inte skulle ske. Affärsrelationerna med Logli ska sedan dess ha avslutats.
Kindaföretaget Rimaster bygger hytter åt Epirocs gruvmaskiner i en fabrik i Horn. Tomas Stålnert är vd på Rimaster.
Tror du på de förklaringar som Epiroc gett om vad som hänt?
– Vi har ett väldigt bra samarbete, och de är väldigt transparenta och måna om det. Mer har jag svårt att spekulera i. Och vi såg ju ändringar i det läget, att de styrde om. Vi har ju inte sålt till Rysslandsordrar om jag säger så, säger Stålnert.
Ungefär 50 procent av omsättningen på fabriken i Horn kommer från Epirocs ordrar enligt vd:n, som menar att de trots allt inte sett någon minskad orderingång från gruvföretaget efter beskedet om att de slutat exportera till Ryssland.
– Efter corona har de ju, som många andra bolag, haft en stor backlog.
Stålnert uppger att man inte haft någon direkt kontakt med Epiroc, men att man tagit del av vad företaget kommunicerat i frågan.
– Att de tagit action och fortsätter att ta action mot det som dykt upp.
Om det skulle visa sig att ett företag ni levererar till använder mellanhänder för att sälja till Ryssland, hur skulle ni ställa er till det?
– Generellt sett så är det ju så att vi inte säljer till de här länderna och andra konfliktländer. Vår stora utmaning är ju att inte köpa konfliktmineraler, så det lägger vi mycket tid och kraft på att säkra.