En försäljning skulle bli plåster på såren i en sargad ekonomi. Horns pastorat har de senaste fem åren gått med underskott på upp till 300 000 kronor per år. Kassabristen har täckts av inkomster från en stor skogsfastighet som kyrkan äger.
Men försäljningen tilltalar långtifrån alla. Som Corren tidigare berättat finns protesterar flera församlingsbor mot att sälja prästgården. Under uppropet "Låt oss förvandla vårt pund bättre" vill Sture Johansson, Gudrun Svensson och Per Bjurulf hitta andra lösningar.
Dels för att rädda prästgården kvar i kyrkans och bygdens ägo, dels för att få bukt på pastoratets dåliga ekonomi. Ett av förslagen är att flytta pastorsexpedition och församlingshem till prästgården.
Enligt kyrkonämndens beräkningar skulle en upprustning och handikappanpassning av Katrineberg kosta 850 000 kronor. Pengar som ska tas ur en redan ansträngd kassa.
Nämnden bedömer också det nuvarande församlingshemmet som svårsålt med tanke på husets utformning och den besvärande lukten från impregneringsmedlet kreosot.
Pastoratet i Horn är inte ensamt om att sälja fastigheter för att reda upp finanserna. Stiftsdirektor Christer Petré vid Linköpings stift tror att närmare hälften av Sveriges prästgårdar har sålts.
-- Det är förödande för kyrkan att alla prästgårdar säljs eftersom man gör sig av med ett månghundraårigt kulturarv.
Men frågan är vad lokala kyrkopolitiker ska göra när ekonomin är kärv.
-- När det gäller Horn och Hycklinge tycker jag personligen att de bör gå in i en ekonomisk samfällighet med Kisa. Men de är ju inte så pigga på det.
Katrineberg byggdes i slutet av 1700-talet, men har bara varit prästgård sedan 1920-talet.
Kyrkofullmäktiges ledamöter avgör prästgårdens öde vid sitt sammanträde i det kreosot-osande församlingshemmet på tisdag kväll.
Samma förtroendevalda som i början av augusti beslutade att sälja Njölhult fattiggård (byggnader och åkrar, men inte skog). Begärt pris 900 000 kronor.