Med eftertryck avfärdade företrädarna för de politiska partierna ryktet om en nedläggning av Hycklinge skola. Alla sa sig snarare värna om de små skolornas framtid.
De förtroendevalda underströk också att en eventuell neddragning av räddningsstyrkan i Horn till nästa år inte sker av ekonomiska skäl.
Här är i stället svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän avgörande. Arbetspendlingen från Horn är stor eftersom jobben finns på andra orter. Med en anspänningstid på fem minuter är det därför en begränsad skara som har möjlighet att ingå i räddningstjänsten.
Det fick Eva Tejle-Ekbjörn, Horn, att undra vad politikerna gör för att få fler arbetstillfällen till bygden. Hennes fråga fick kvällens längsta applåd vilket visar att drömmen om en stor arbetsgivare i södra Kinda fortfarande lever efter den traumatiska nedläggningen av Thorn-fabriken för tio år sedan. Men kommunalrådet Majlis Johansson (s) grusade förhoppningarna omgående.
-- Den tiden är över när kommuner bjöd över varandra för att locka till sig företag. Och vi har varken råd eller möjlighet enligt kommunallagen att göra så.
Flera frågor handlade om kommunikationer. Från dåliga grusvägar och eftersatt snöröjning till bättre kollektivtrafik och utbyggnad av bredband.
Pontus Wessman (mp) ville ha mer makt och pengar till medborgarna i byalag och samhällsföreningar.
-- Så att vi kan utnyttja den kraft som finns i bygden.
Han fick medhåll av andra partier och Bo Flyme (m) uppmanade människor att samarbeta kring lokala frågor.
-- Samlas bums. Vägen till framgång är det egna engagemanget. Kommunens roll är att stötta, ge tips och samarbeta.
Frågestunden leddes av Jerker Carlsson, Kisa, arrangerades av Horns marknadsförening och lockade 97 personer som alla fick ett exemplar av boken "Samtal i Horn" vid utgången.