– Som tonåring var jag inte särskilt intresserad. Intresset kom i vuxen ålder. Men när jag läste kurserna på Capellagården på Öland så märkte jag att jag hade lite av grunderna eftersom jag hade varit med morfar en del när han beskar träd, säger Karin Sandén när hon står i föräldrarnas trädgård i Horn.
Äldre fruktträd behöver beskäras i flera steg under en period av tre år.
– Den första beskärningen görs i juli-september. Syftet är att skapa luft och rymd i trädkronan. Då får frukten mer sol och mognar bättre. En sådan beskärning förebygger också svampangrepp som kräfta och blom- och grentorka, säger Karin.
Året därpå behöver trädet gallras på frukt, och vattenskott bör tas bort. Detta bör göras kring midsommar, och under sensommaren beskärs trädet en gång till. För att få ett riktigt fint träd bör detta göras ytterligare en gång ett tredje år.
– På våren ska man beskära unga träd. Då ska det vara torrt i luften så att man inte riskerar fuktskador. Den idealiska temperaturen är fem plusgrader eller mer, säger hon.
När Karin är ute på ett beskärningsjobb börjar hon alltid med att göra en analys av trädet.
– Jag undersöker trädets status, hur det växer och hur det ser ut med omgivande träd och växter. Mossa på trädet är ett tecken på att fukt har stannat kvar i trädet.
Karin och hennes bror Robert hjälps åt med beskärningen.
– Det handlar mycket om säkerheten. Vi beskär inte träd som är för stora eller där vi inte kan kontrollera hur grenarna faller, säger Karin medan hon plockar i ordning sina redskap.
Hon rekommenderar att man använder en liten såg, en sekatör och en mer fintandad såg, beroende på träd.
– Och ska man beskära grövre grenar är det bra med en sådan här, säger hon och visar en grensåg, också kallad "japansk såg".
Om man beskär träd för att de drabbats av något slags svampangrepp är det väldigt viktigt att rengöra redskapen så att man inte för vidare smittan. Karin använder rödsprit.
Karins föräldrar Inger och Torsten Sandén var från början med och beskar träd i företaget.
– Min mamma odlade mycket, och det växte alltid. Sedan dess har jag hållit på hela tiden, säger Torsten som numer har odling mest som hobby.
Inger minns ett tillfälle då ett sjukt träd beskars.
– Vi la alla de sjuka grenarna på en presenning för att de inte skulle komma i kontakt med marken. Får man smittan i marken, då är det kört, säger hon.
– Träd har en väldig överlevnadsförmåga, men har de fått svampangrepp finns det ingen pardon, lägger Torsten till.
Karin berättar att hennes kundkrets är väldigt varierad och att behoven är olika. Vissa vill lära sig för att kunna beskära själva framöver. Andra kanske inte klarar eller orkar att ta hand om det själva. Några vill få till ett hållbart växtsätt, där trädet kan ge både frukt och skugga, till exempel.
– Det är en skapandeprocess. Det är väldigt roligt att se hur det går från ett virrvarr av grenar till ett träd som är snyggt och fungerande, säger Karin.
Det är Torsten och Inger som har gjort i ordning tomten vid huset i Horn där Karin idag demonstrerar trädbeskärning. Torsten har ritat trädgården där det nu växer nu allt från fruktträd till julrosor.
Äpplet faller inte långt från trädet. Det framstår helt logiskt att Karin har fortsatt i sina föräldrars spår.