Horn lever upp igen

Motorsågskonst, Carl Gustaf Lagerlöfs universalur, dockutställning - och många knallar förstås. På lördag är det Hornmarken för tjugonde gången.

HORN2012-07-13 09:44

Uppåt 10 000 brukar besöka marknaden, den dag på året då Horn lever upp som mest. De kommer inte bara för att handla, utan även för att träffas och se något nytt. Motorsågskonst till exempel.

Konstnären Bert Davidsson, Opphem, kommer under dagen att såga fram en trästaty av en känd, kvinnlig Hornbo.

- Vem det är får bli en överraskning. Och det är inte Gun-Britt Monell! säger Gun-Britt Monell.

Intill finns också en hel del annat med träanknytning - ett gammalt sågverk och en klyv bland annat. Man kommer att tillverka takstickor, hässjestavar och enstavar till staket.

- Farbröderna brukar gå i lämmeltåg dit, säger Birgit Kanevad.

Universalur

En verklig raritet ställs ut på biblioteket klockan 9-14, uppfinnaren Carl Gustaf Lagerlöfs universalur från 1800-talet. Länsmuseet har lånat ut uret, som visar månens och jordens rörelser runt solen.

- Carl Gustaf Lagerlöf var född i Horn och han har släkt här fortfarande, berättar Gun-Britt Monell.

I Går'n finns släktforskning, en utställning med prydnadsdockor från hela världen och en modell av Titanic, som skolbarnen gjort av mjölkartonger.

Hela marknaden sköts med ideellt arbete, mest av marknadsföreningen så klart. Horn Hycklinge Idrottsförening sköter parkering och städning, Pingstkyrkan fixar ljud och scen.

En del undrar vart pengarna föreningen tjänar på marknaden tar vägen. Svaret är fontänen i Stångån, spel till fritidsgården Går'n, en andel i digitalbion...

- Allt ska gå tillbaka till bygden. Och det är inga fantasisummor, säger Birgit Kanevad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om